Monday, January 21, 2008

Τράπεζες: Από 200 έως 500 εκατ. η επίπτωση στα κέρδη- Τα 2 σενάρια

Τράπεζες: Από 200 έως 500 εκατ. η επίπτωση στα κέρδη- Τα 2 σενάρια

Δύο εναλλακτικά σενάρια ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο φαίνεται ότι επεξεργάζονται οι Έλληνες τραπεζίτες ώστε να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα που γεννά η κρίση των subprime η οποία είναι πλέον σαφές ότι μεταφέρεται και στο 2008. Η επίδραση στην κερδοφορία των τραπεζών θα είναι από οριακή έως σημαντική ανάλογα με το πιο σενάριο τελικά θα επιβεβαιωθεί μέσα στο 2008.
Το βέβαιο είναι ότι τα έσοδα από κέρδη από χρηματιστηριακές πράξεις , δηλαδή τα διαπραγματευτικά κέρδη θα είναι ισχνότατα στο α' τρίμηνο του 2008 επηρεάζοντας την κερδοφορία.

Επίσης προβληματισμός υπάρχει αν δηλαδή η κρίση στα ενυπόθηκα δάνεια τα subprime στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν και την αγορά των καταναλωτικών δανείων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ περιορισμένο ωστόσο αν υλοποιηθεί τότε οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πραγματικό πρόβλημα το μέγεθος του οποίου δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Σημειώνεται ότι το 2007 οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν κέρδη 6 δις ευρώ ενώ για το 2008 εκτιμάται ότι η κερδοφορία θα διαμορφωθεί μεταξύ 7,8 και 8 δις ευρώ υπό φυσιολογικές συνθήκες. Όμως λόγω της κρίσης των subprime η επίδραση στην κερδοφορία μπορεί να κινηθεί από 200 έως και 450 με 500 εκατ ευρώ ανάλογα με την χρονική διάρκεια της κρίσης.

Με βάση λοιπόν τα πλάνα και τις εκτιμήσεις τους οι τραπεζίτες προβλέπουν ότι

1) Η κρίση των subprime μετά το α' τρίμηνο του 2008 θα αρχίσει να εκτονώνεται, τα χρηματιστήρια σταδιακά θα ανακάμπτουν και τα επιτόκια στην διατραπεζική αγορά θα εξομαλύνονται.

Στο β' τρίμηνο του 2008 η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί με την προοπτική από το καλοκαίρι και μετά να ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν προβλέπουν ότι θα υπάρξει ουσιαστικήεπίδραση στην κερδοφορία. Μια μείωση της αύξησης των κερδών κατά 2-4% με βάση τους προϋπολογισμένους στόχους μπορεί να απορροφηθεί από το σύστημα.

Το σενάριο αυτό χαρακτηρίζεται αισιόδοξο και εμφανίζει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβεβαίωσης. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική επίδραση στο σύστημα εκτιμάται περί τα 200 εκατ ευρώ λόγω της μικρής επιβράδυνσης στα κέρδη.

2)Το δεύτερο σενάριο το οποίο χαρακτηρίζεται απαισιόδοξο στηρίζεται στο ότι η κρίση των subprime θα παραταθεί πέραν του α' 6μήνου του 2008 ενώ θα έχει αλληλοεπιδράσεις σεόλο το πλέγμα των αγορών χρηματιστήρια , επιτόκια.

Σε αυτή την περίπτωση τα σημάδια της ύφεσης θα είναι ορατά με δυσμενείς επιπτώσεις στην κερδοφορία αλλά και στην υλοποίηση των business plan των ελληνικών τραπεζών.

Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να υπάρξει μείωση στα κέρδη με βάση τους προϋπολογισμένους στόχους ίσως και πάνω από 8%-10%.

Το σενάριο αυτό δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές και ούτε εμφανίζει υψηλά ποσοστά επιβεβαίωσης , ωστόσο οι τραπεζίτες το αξιολογούν στα πλάνα τους αφούκανείς δεν μπορεί να προβλέψει τελικά το βάθος της κρίσης.

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό συνολικά για το 2008 οι τράπεζες θα εμφανίσουν απόκλιση από τους προϋπολογισμένους στόχους περί τα450-500 εκατ ευρώ και η ετησιοποιημένη αύξηση 30% που αναμένεται υπό φυσιολογικές συνθήκες θα περιοριστεί στο 22% με 20%.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουνκαι ίσως απασχολεί περισσότερο τους τραπεζίτες είναι θα υπάρξει επίπτωση στην καταναλωτική πίστη ; Θα επηρεαστούν τα business plans;

Με δεδομένο ότι μέρος των ζημιών των μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού θα μεταφερθεί μετά βεβαιότητας στις λογιστικές καταστάσεις του α΄ τριμήνου, προβληματισμός υπάρχει αλλά δεν φαίνεται πιθανό.

REPORTER.GR

No comments:

Share |