Thursday, January 21, 2010

Τουρκία: Πιθανή ανάπτυξη 5% της οικονομίας φέτος


Τουρκία: Πιθανή ανάπτυξη 5% της οικονομίας φέτος


Για πιθανό ρυθμό ανάπτυξης "κοντά στο 5%" της τουρκικής οικονομίας το τρέχον έτος, έκανε λόγο ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Durmuş Yılmaz, ταχύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ο διοικητής γνωστοποίησε την εκτίμηση του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Euromoney την Τετάρτη στη Βιέννη. Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Mehmet Şimşek, είχε ανακοινώσει στις 15 Ιανουαρίου την "συντηρητική" εκτιμήση της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 3,5%, με βάση το μεσοπρόθεσμο οικονομικό της πλάνο.

Η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης έπειτα από εκτιμώμενη συρρίκνωση περίπου 6% του ΑΕΠ το προηγούμενο έτος. Η χώρα επιβίωσε της κρίσης χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ και τώρα συζητά το ενδεχόμενο δανεισμού από διεθνή τράπεζα.

Η Τουρκία χρειάζεται εξωτερική χρηματοδότηση "για αναπτυξιακούς σκοπούς», και όχι για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης, διευκρίνισε ο Yılmaz, και πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα επιβλέπει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση χρέους και αντιστάθμιση του ελλείμματος το οποίο εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ το 2009.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη θέσπιση ενός δημοσιονομικού κανόνα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

capital.gr

No comments:

Share |