Thursday, January 21, 2010

World Bank: "Βλέπει" ανάπτυξη 2,7% της οικονομίας φέτος


World Bank: "Βλέπει" ανάπτυξη 2,7% της οικονομίας φέτος


Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει, σε μεγάλο βαθμό, φτάσει στο τέλος της και μια μετριοπαθής ανάκαμψη βρίσκεται στο δρόμο η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να χάσει το ρυθμό της όταν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να αποσύρουν μέρος της έκτακτης ρευστότητας που έχουν διοχετεύσει στην οικονομία. Τα παραπάνω επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση “Προοπτικές της Παγκόσμιας Οικονομίας” για το 2010 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι “η εύθραυστη ανάκαμψη δημιουργεί ιδιαίτερους κινδύνους για τα αναπτυσσόμενα κράτη που μπορεί να αφορούν το υπερβολικό κόστος δανεισμού, τη συρρίκνωση των πιστώσεων και τις ροές κεφαλαίων".

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος των σφικτών πιστωτικών συνθηκών που ενδέχεται να "φρενάρουν" τις επενδύσεις, η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνει πως υπάρχει "σημαντική προοπτική" για τις χώρες να μειώσουν το κόστος δανεισμού ή να προωθήσουν τις τοπικές αγορές κεφαλαίου. Επίσης, κάνει λόγο για πιθανή επιβράδυνση της ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών κατά 0,2 έως 0,7 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια, όσο αυτές θα προσπαθούν να προσαρμοστούν στις πιο σφικτές πιστωτικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, η παγκόσμια οικονομία θα επιστρέψει φέτος σε τροχιά ανάπτυξης, με ρυθμό περίπου 2,7% ο οποίος θα ενισχυθεί στο 3,2% το 2011. Σημειώνεται ότι το 2009 η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 2,2%.

Η ανάπτυξη ανά τον κόσμο θα παρουσιάζει μεγάλη ανισότητα, με τα πλούσια κράτη να καταγράφουν τους μικρότερους ρυθμούς, της τάξης του 1,8%, έναντι οικονομικής συρρίκνωσης 3,3% πέρυσι. Το 2011 ο ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και συγκεκριμένα στο 2,3%.

capital.gr

No comments:

Share |