Thursday, January 21, 2010

Ομόλογα $2 δισ. σε Ασία, ΗΠΑ πωλεί η Ελλάδα


Ομόλογα $2 δισ. σε Ασία, ΗΠΑ πωλεί η Ελλάδα


Την πώληση παγκόσμιων ομολόγων, αξίας τουλάχιστον 1,5 έως 2 δισ. δολαρίων, σε επενδυτές στην Ασία και στις ΗΠΑ σχεδιάζει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Σπύρο Παπανικολάου.

“Επιδιώκουμε να διευρύνουμε την επενδυτική μας βάση πέρα από την Ευρώπη”, δήλωσε ο κ. Παπανικολάου και πρόσθεσε ότι τα ομόλογα θα εκδοθούν σε δολάρια, σε ευρώ, ακόμα και σε γεν ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για το σκοπό αυτό ο υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσει ένα road show στο τέλος Φεβρουαρίου, μεταξύ άλλων στο Τόκυο την Σαγκάη το Πεκίνο τη Νέα Υόρκη και πιθανότατα τη Σιγκαπούρη. Στο επόμενο διάστημα, όπως είπε, η Ελλάδα θα υποβάλει σχετική αίτηση προς έγκριση στην Αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για τη διάθεση του ομολόγου στις ΗΠΑ.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανικολάου σημείωσε πως παρά τις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας που έγιναν αφορμή να έρθει στο προσκήνιο ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, η Αθήνα δεν ζήτησε εγγυήσεις από την Ε.Ε. για τη σχεδιασμένη έκδοση.

Ο ίδιος καταφέρθηκε εναντίον των "παραπλανητικών" δημοσιευμάτων του Τύπου που διογκώνουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας. "Η Ελλάδα είναι ώριμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, το σημαντικότερο, μέλος της Ευρωζώνης", δήλωσε. "Η Ελλάδα δεν είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε μια υγιής ευρωπαϊκή χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Οι συγκρίσεις με την Αργεντινή είναι "τελείως γελοίες. Η πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της είναι μηδενική".

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει θέμα δανείου της Ε.Ε. προς την Ελλάδα


Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η χώρα μας να λάβει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ερωτώμενος σχετικά είπε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Αφορμή υπήρξε δημοσίευμα της europeanvoice.com σύμφωνα με το οποίο οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο να χορηγήσουν στη χώρα μας ένα δάνειο με πολύ «αυστηρούς όρους», ώστε να αποτρέψουν την εμπλοκή του ΔΝΤ.


Με βάση το ίδιο δημοσίευμα οι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι γύρω από τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας σε συνέδριο των Financial Times, τόνισε ότι η Ελλάδα πληρώνει στις αγορές μέσω του υψηλού κόστους δανεισμού το έλλειμμα αξιοπιστίας της οικονομίας και των στοιχείων της.


Σε αυτό άλλωστε απέδωσε το γεγονός ότι τα spread συνεχίζουν να αυξάνονται παρά την ανακοίνωση του Προγράμματος Σταθερότητας από την ελληνική κυβέρνηση και τη θετική όπως είπε καταρχήν αποδοχή του από τους ευρωπαίους υπουργούς οικονομίας.

capital.gr

No comments:

Share |