Thursday, January 21, 2010

Μ. Βρετανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο καθαρός δημόσιος δανεισμός


Μ. Βρετανία: Χαμηλότερος των εκτιμήσεων ο καθαρός δημόσιος δανεισμός


ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα της Μ. Βρετανίας εμφανίστηκε χαμηλότερος των προσδοκιών το Δεκέμβριο, με τα έσοδα της κυβέρνησης να σημειώνουν τη μικρότερη πτώση από το Σεπτέμβριο του 2008 σε μία ένδειξη ότι τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα διαμορφώθηκε στις 15,7 δισ. λίρες το Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις 18,4 δισ. λίρες που προέβλεπαν οι αναλυτές που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα. Ο καθαρός δανεισμός του δημόσιου τομέα διαμορφώθηκε στις 13,8 δισ. λίρες το Δεκέμβριο του 2008.

Μέχρι στιγμής στο οικονομικό έτος που ξεκίνησε τον Απρίλιο, ο δανεισμός ανέρχεται στο επίπεδο ρεκόρ των 119,9 δισ. λιρών έναντι του στόχου της κυβέρνησης για το σύνολο του έτους που είναι στις 178 δισ. λίρες.

Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένα σημεία βελτίωσης στα στοιχεία του Δεκεμβρίου.

Το Δεκέμβριο, τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης μειώθηκαν μόλις κατά 0,4% στις 37,0 δισ. λίρες από 37,1 δισ. λίρες. Οι εισπράξεις από το φόρο προστιθέμενης αξίας (VAT) σημείωσαν αύξηση 5,7% από το Δεκέμβριο του του 2008, που ήταν ο μήνας που ο VAT μειώθηκε στο 15% , από 17,5%.

Ωστόσο, οι τρέχουσες δαπάνες της κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 7,5% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Τα έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στις 23,6 δισ. λίρες το Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία για το συγκεκριμένο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για έλλειμμα 26 δισ. λιρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Το καθαρό χρέος του δημόσιου τομέα διαμορφώνεται στο 61,7% ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

capital.gr

No comments:

Share |