Wednesday, May 6, 2009

Κατοχύρωση κερδών

Κατοχύρωση κερδών

Με τους επενδυτές να επιχειρούν να κατοχυρώσουν κέρδη από την κούρσα των προηγούμενων ημερών, αλλά και εν μέσω αλλεπάλληλων και κάποιες φορές αντικρουόμενων διαρροών για τα αποτελέσματα των τραπεζικών τεστ κοπώσεως, οι δείκτες της Wall Street δεν κατάφεραν χθες να κρατηθούν στα υψηλά τεσσάρων μηνών, που είχαν σκαρφαλώσει.

Στον τραπεζικό κλάδο, η Wells Fargo υποχωρούσε περισσότερο από 5% και η U.S. Bancorp περίπου 3%. Ο επιμέρους δείκτης 16 τραπεζών στον S&P 500 είχε απώλειες 3,5%. Πιέσεις δέχθηκαν και οι επιχειρήσεις ενέργειας, με την Chesapeake Energy να υποχωρεί περίπου 9% και τη Chevron 1,5%, καθώς οι τιμές του αργού υποχώρησαν και πάλι κάτω από τα 54 δολ. το βαρέλι.

Μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της συνεδρίασης ήταν η Kraft Foods καθώς παρουσίασε υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Μεικτή ήταν η εικόνα στις κεφαλαιαγορές της Ευρώπης, με τον FTSE100 στο Λονδίνο να καταγράφει κέρδη 2,2%, την ώρα που ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη είχε απώλειες 1% και ο CAC 40 [.FCHI] στο Παρίσι έκλεισε στο -0,4%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst, ωστόσο, κατάφερε να διευρύνει τα κέρδη του κατά 0,5% και να τερματίσει στις 846,81 μονάδες -το υψηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη, εδώ στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των τραπεζών. Η Lloyds έκανε άλμα 10,5%, η Royal Bank of Scotland είχε κέρδη 9,1%, η Standard Chartered ενισχύθηκε 8,5%, η Societe Generale 8,2% και η HSBC 7,4%. Η UBS αν και ανακοίνωσε μεγάλες ζημίες για το πρώτο τρίμηνο, είδε τη μετοχική τιμή της να καταγράφει άνοδο 2,3%.

Θετικός ήταν ο απολογισμός της χθεσινής συνεδρίασης και για τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Oι μετοχές των BHB Billiton, Anglo American Anglo American, Antofagasta, Rio Tinto και Xstrata και Eurasian Natural Resources είχαν κέρδη από 2% έως 9%.

Θετικό κλίμα είχε επικρατήσει νωρίτερα στις αγορές της Ασίας. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific ενισχύθηκε 0,7%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |