Wednesday, May 6, 2009

Για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού προειδοποιεί ο Roubini

Για τον κίνδυνο αποπληθωρισμού προειδοποιεί ο Roubini


Η πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα στην παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να οδηγήσει στον αποπληθωρισμό τα επόμενα τρία χρόνια, όπως επισημαίνει ο Nouriel Roubini, ο καθηγητής του New York University που προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

"Υπάρχει πάντα πλεονάζουσα δυναμικότητα στην παγκόσμια οικονομία μετά τις μαζικές υπερεπενδύσεις στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές", ανέφερε ο Roubini κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σιγκαπούρη στο πλαίσιο συνεδρίου της Bank of America-Merrill Lynch. "Αν δεν ακολουθήσει κάποια ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, η πλεονάζουσα δυναμικότητα θα μεγαλώσει περαιτέρω", προειδοποίησε.

Οι πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, των καταναλωτικών διαρκών αγαθών και των εμπορευμάτων θα διατηρηθούν λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς και της αδύναμης ζήτησης "και αυτό θα οδηγήσει σε αποπληθωρισμό στα επόμενο τρία χρόνια", δήλωσε ο Roubini.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η πρόσφατη ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών "αποτελεί bear- market rally", ενώ εκτιμά ότι τα οικονομικά στοιχεία και εταιρικά κέρδη που θα δουν το φως της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα θα απογοητεύσουν τους επενδυτές. "Θα πρότεινα επιφυλακτικότητα για τις μετοχές".

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική οικονομία, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αναιμική, με ρυθμό της τάξης του 0,5% ενώ το ποσοστό της ανεργία θα φτάσει μέχρι το 11%. "Οι προοπτικές ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή και την ιαπωνική οικονομία είναι ακόμα χειρότερες", εκτίμησε.

Ωστόσο, αναγνωρίζει ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας επιβραδύνει και οι πιθανότητες για μια ανάκαμψη σχήματος L ή για μια παρατεταμένη περίοδο συρρίκνωσης, έχουν περιοριστεί.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |