Sunday, October 10, 2010

Από τη "συνωμοσία" των Hunt Brothers σε ρεκόρ τριάντα ετών


Από τη "συνωμοσία" των Hunt Brothers σε ρεκόρ τριάντα ετών


Ο 84 ετών σήμερα Nelson Bunker Hunt και ο κατά τρία χρόνια νεότερος αδελφός του, William Herbert Hunt, θα παρατηρούν σίγουρα με μεγάλο ενδιαφέρον το ράλι των τιμών στο ασήμι, καθώς ήταν οι ίδιοι που, χειραγωγώντας την αγορά, εκτόξευσαν το 1980 την τιμή του μετάλλου στο επίπεδο-ρεκόρ των 48,7 δολαρίων/ουγκιά, ένα ρεκόρ που αντέχει μέχρι και σήμερα.

Τα δύο αδέλφια, κληρονόμοι μιας περιουσίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που «έχτισε» ο πατέρας τους στη βιομηχανία πετρελαίου, άρχισαν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες αργύρου για προστασία έναντι του πληθωρισμού το 1973, όταν η κατοχή χρυσού από ιδιώτες απαγορευόταν/Εως τα τέλη του 1979 είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν σε φυσική μορφή ή μέσω συμβολαίων 40 εκατ. ουγκιές στην Ελβετία, 90 εκατ. ουγκιές μέσω της εταιρείας τους International Metals Investment Company και άλλα 90 εκατ. ουγκιές σε συμβόλαια. Ο μικρότερος αδελφός τους Lamar είχε επίσης θέση 300 εκατ. δολαρίων σε συμβόλαια για 100 εκατ. ουγκιές.

Μια ασύλληπτη ποσότητα περίπου 320 εκατ. ουγκιών βρισκόταν πλέον στα χέρια των αδελφών Hunt, που είχαν καταφέρει για τα καλά να στριμώξουν την αγορά, αποκτώντας το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής πέραν των αποθεμάτων που διατηρούσαν οι κεντρικές τράπεζες.

Η τιμή του αργύρου ήδη σημείωνε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ, όταν οι αμερικανικές Αρχές αποφάσισαν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στις 7 Ιανουαρίου 1980 η διοίκηση του CO-MEX έθεσε ανώτατο όριο 10 εκατ. ουγκιών στην ποσότητα αργύρου που μπορούσε να διατηρεί κάθε επενδυτής μέσω συμβολαίων και επέβαλε τη ρευστοποίηση όλων των θέσεων που υπερέβαιναν το συγκεκριμένο όριο εντός πέντε εβδομάδων.

Ακόμα και κοντά στα 50 δολάρια, στις 17 Ιανουαρίου 1980 ο Nelson Bunker Hunt συνέχιζε να αγοράζει. Στις 21 Ιανουαρίου οι αρχές ανέστειλαν τις συναλλαγές σε ασήμι και δέχονταν μόνο εντολές πώλησης, με αποτέλεσμα η τιμή να υποχωρήσει κατά 10 δολάρια και να παραμείνει κοντά στα 39 δολάρια έως τα τέλη του μήνα. Ο Bunker πίστευε ότι θα μπορούσε να επαναφέρει τις τιμές αν έβρισκε κάποιον να στηρίξει τις αγορές του. Όσο όμως οι τιμές υποχωρούσαν τόσο πιο δύσκολο ήταν να δανειστεί...


Η «ασημένια Πέμπτη»


Στις 27 Μαρτίου 1980, ημέρα που έμεινε στην ιστορία ως η «ασημένια Πέμπτη» και, ενώ είχε αρθεί η αναστολή των συναλλαγών, το ασήμι άνοιξε στα 15,80 δολάρια και έκλεισε με πτώση περίπου 33% στα 10,80 δολάρια. Οι μετοχές της Wall Street παρασύρθηκαν σε μεγάλες απώλειες υπό το φόβο ότι οι αδελφοί Hunt θα ρευστοποιούσαν τις θέσεις τους για να καλύψουν τις ζημιές από την πτώση των τιμών στο ασήμι.

Ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Paul Volker αποφάσισε να εγκρίνει ένα πακέτο διάσωσης ύψους 1,1 δισ. δολαρίων προς τους αδελφούς Hunt, ώστε να αποτρέψει τη διάχυση του πανικού. Ο Nelson Bunker Hunt υπέβαλε τον Σεπτέμβριο του 1988 αίτηση πτώχευσης. Τα χρέη του προς το Δημόσιο, ύψους 90 εκατ. δολαρίων, ρυθμίστηκαν με ορίζοντα 15ετίας. Το 1989 τού επιβλήθηκε ένα ακόμα πρόστιμο 10 εκατ. δολαρίων και του απαγορεύτηκε οποιαδήποτε πρόσβαση στις αγορές εμπορευμάτων. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, όταν η μεγαλύτερη αδελφή του, Margaret, ρώτησε τον Bunker τι ακριβώς επεδίωκε, εκείνος φέρεται να απάντησε νωθρά: «προσπαθούσα απλά να βγάλω μερικά χρήματα»...


Το μέταλλο σήμερα και οι βιομηχανικές του εφαρμογές

Σήμερα το ασήμι διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Το μέταλλο προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο ως «πολύτιμο» και ως υποκατάστατο του χρυσού, όσο και ως «βιομηχανικό». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η βιομηχανική πλευρά του μετάλλου έχει υποτιμηθεί, εκτιμώντας ότι ακριβώς αυτή η ευρύτατη γκάμα των βιομηχανικών του χρήσεων θα στηρίξει κατά κύριο λόγο την άνοδο των τιμών του στο εξής.

Ο κλάδος που μέχρι πρόσφατα κατανάλωνε το μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας παραγωγής είναι ο κλάδος της φωτογραφίας. Η ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας περιόρισε σημαντικά τη ζήτηση, ωστόσο, λόγω της ακρίβειας που προσφέρει και του χαμηλού κόστους, συνεχίζει να χρησιμοποιείται σε ορισμένες εφαρμογές. Στην ιατρική το ασήμι χρησιμοποιείται ευρύτατα. Διαθέτει εντυπωσιακές αντιβα-κτηριδιακές ιδιότητες κι έτσι χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε απολυμαντικά για νοσοκομειακές μονάδες, αλλά και για την κατασκευή ιατρικού εξοπλισμού.

Το γεγονός ότι αποτελεί άριστο αγωγό του ηλεκτρισμού έχει διευρύνει τη χρήση του και στην κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων όπως τηλεχειριστήρια, πληκτρολόγια, τηλεφωνικές συσκευές, οθόνες τηλεόρασης plasma, αλλά και στην κατασκευή CDs και DVDs.

Χρησιμοποιείται επίσης στην κατασκευή μπαταριών. Σταδιακά, μπαταρίες με βάση τον άργυρο αρχίζουν να αντικαθιστούν τις μπαταρίες λι-θίου σε κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές. Το μέταλλο συναντάται επίσης στο 90% των κλασικών φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ χρησιμοποιείται και για την κατασκευή εξαρτημάτων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Μια ιδέα που παρουσιάστηκε πρόσφατα αφορά την κατασκευή ενδυμάτων. Εταιρείες αρχίζουν χρησιμοποιούν ίνες αργύρου σε ρούχα που όχι μόνο προσφέρουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής, αλλά εξουδετερώνουν
και τις δυσάρεστες οσμές.

Σήμερα ο άργυρος χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φίλτρων νερού σε νοσοκομεία, πισίνες ή και μικρές οικιακές συσκευές, αποφεύγοντας έτσι τη χρήση χημικών ουσιών.

Ο κατάλογος με τις βιομηχανικές χρήσεις του αργύρου είναι ακόμη μακρύς, περιλαμβάνοντας συστήματα ψύξης και θέρμανσης, μεγάλες οικιακές συσκευές, εξαρτήματα οχημάτων, αθλητικό εξοπλισμό κ.ά. Την ίδια στιγμή, η ανάπτυξη της νανοτεχνολογίας συνεχίζει να διευρύνει εντυπωσιακά τις δυνατότητες χρήσης του.

source: capital.gr

No comments:

Share |