Tuesday, June 14, 2011

Ξεπέρασε το 7% το δεκαετές ομόλογο


Ξεπέρασε το 7% το δεκαετές ομόλογο

Πάνω από το φράγμα του 7% βρίσκεται σήμερα η απόδοση του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου, αποτυπώνοντας τον προβληματισμό των ξένων και εγχώριων πιστωτών μετά τις απανωτές υποβαθμίσεις της Κύπρου και τη διασύνδεση της χώρας με τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου παρουσιάζει απότομη αύξηση τις τελευταίες δύο βδομάδες, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών ότι η Κύπρος κινδυνεύει να καταστεί η επόμενη χώρα που θα χρειαστεί να δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μέσα σε ένα χρόνο η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 277 μονάδες βάσης, ακολουθώντας τις αρνητικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Η αυξημένη απόδοση του δεκαετούς ομολόγου δεν αλλάζει το επιτόκιο που καταβάλλει η Κύπρος στο δεκαετές ομόλογο, που εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 2010 με κουπόνι 4,63%.

Επηρεάζει όμως το μελλοντικό δανεισμό του κράτους, καθώς η Κύπρος θα κληθεί να καταβάλει πολύ ψηλότερο επιτόκιο την επόμενη φορά που θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές σε σχέση με πριν.

Ενδεικτική της επίδρασης που είχε η υποβάθμιση από τους Fitch και η προειδοποίηση για επικείμενη υποβάθμιση από τους Moody’s, είναι η εκτόξευση της απόδοσης του κυπριακού ομολόγου κατά 100 μονάδες βάσης σε ένα μόλις μήνα.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου ακολουθεί διαφορετική πορεία από τα ομόλογα της Ισπανίας, που θεωρείτο στις αρχές του έτους, ως η επόμενη χώρα που θα ενταχθεί στο μηχανισμό. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση της χώρας κατάφερε να πείσει τις διεθνείς αγορές ότι μπορεί να λύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, περιορίζοντας τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της.

Η απόδοση του 10-ετούς Ισπανικού ομολόγου βρισκόταν σήμερα στο 5,37% και της Ιταλίας στο 4,59%.

Στην Ελλάδα η απόδοση του ομολόγου αναρριχήθηκε σήμερα στο 16,75%, στην Ιρλανδία στο 11,14% και στην Πορτογαλία στο 10,95%. Οι τρεις χώρες έχουν ήδη προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

Οι χώρες εισήλθαν στο μηχανισμό στήριξης – από τον οποίο μπορούν να δανείζονται φθηνότερα έναντι δεσμεύσεων για δημοσιομική εξυγίανση – όταν οι αποδόσεις των ομολόγων τους ξεπέρασαν το 7%.

Αυτό έγινε όμως πριν μερικούς μήνες, προτού παρουσιαστεί άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων χωρών της ευρωζώνης.

Η κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές προβληματίζει έντονα το υπουργείο που αναγκάστηκε να εκδώσει καθησυχαστική ανακοίνωση το Σαββάτο, μετά από δημοσίευμα του Reuters που έφερε την Κύπρο να είναι η επόμενη εστία προβλημάτων στην ευρωζώνη (next trouble spot).

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικές των τάσεων που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές για την Κύπρο, γιατί η αγορά είναι πολύ ρηχή (και επηρεάζεται από μικρές πράξεις).

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις αρμοδίων αξιωματούχων, οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες καθώς το κράτος καλείται να αναχρηματοδοτήσει γύρω στο 20% του χρέους του μέχρι το Φεβρουάριο, δηλαδή €2 δισ. Χρειάζεται επίσης άλλα €0,7 δισ. για να καλύψει το φετινό έλλειμμα.

Προς το παρόν, το κράτος βασίζεται σε βραχυπρόθεσμο εγχώριο δανεισμό, μεταθέτοντας την ανάγκη προσφυγής στις διεθνείς αγορές.

Ακόμα και στην εγχώρια αγορά, όμως, οι πιστωτές αναζητούν ψηλότερο επιτόκιο για να δανείσουν το κράτος, με αποτέλεσμα στην πρόσφατη δημοπρασία το κουπόνι του εγχώριου δεκαετούς ομολόγου να έχει αναρριχηθεί στο 6,25%.

Οι μεγαλύτεροι πιστωτές του κράτους – οι μεγάλες τράπεζες και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα – δεν συμμετείχαν στην τελευταία έκδοση, που καλύφθηκε κυρίως από τα ταμεία συντάξεως των ημικρατικών οργανισμών.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |