Tuesday, June 14, 2011

Νέο τεστ δανεισμού για Ελλάδα στη "σκιά" της S&P, νέο ρεκόρ στα CDS


Νέο τεστ δανεισμού για Ελλάδα στη "σκιά" της S&P, νέο ρεκόρ στα CDS


Σε νέο, κρίσιμο τεστ δανεισμού, υπό τη «σκιά» της νέας υποβάθμισης από της S&P και εν αναμονή της έκτακτης συνάντησης του Eurogroup, προχωρά σήμερα το ελληνικό δημόσιο.

Ειδικότερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα επιδιώξει να αντλήσει το ποσό των 1,25 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 6 μηνών.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors προέβη σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «CCC» από «Β», που είναι η χαμηλότερη στον κόσμο, ενώ διατήρησε τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε «C», επικαλούμενη αυξημένη πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας.

Με αυξημένη την πίεση (λόγω της νέας υποβάθμισης) συγκαλείται σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική και συνάμα τρομακτική στιγμή», ανέφερε στο Dow Jones Newswires ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας σταθερού εισοδήματος της Evolution Securities, Gary Jenkins, αναφερόμενος στα μέτρα που καλούνται να λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Σε αυτό το κλίμα, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό την Τρίτη διαμορφούμενο στις 1.754 μ.β.

Παράλληλα, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινείται αυτή την ώρα και το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων καθώς διαμορφώνεται στις 1.398 μ.β., κατά 3,45 μ.β. χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Σταθεροποιητικά κινούνται αυτή την ώρα τα spreads των χωρών της υπόλοιπης περιφέρειας με το πορτογαλικό να ενισχύεται κατά 1,92 μ.β. στις 771 μ.β., ενώ τα ιρλανδικά, ισπανικά και ιταλικά υποχωρούν στις 839 μ.β. (-0,59 μ.β.), 251 μ.β. (-0,20 μ.β.) και 181 μ.β. (-2,22 μ.β.), αντίστοιχα.



source: capital.gr

No comments:

Share |