Tuesday, June 14, 2011

Κίνα: Στο 5,5% ο πληθωρισμός το Μάιο


Κίνα: Στο 5,5% ο πληθωρισμός το Μάιο

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα το Μάιο ενώ η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο απ' όσο αναμενόταν, εντείνοντας τις πιέσεις για νέα αύξηση των επιτοκίων στη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 13,3%, έναντι προβλέψεων για αύξηση 13,1%.

Με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα να δείχνουν χαμηλότερο δανεισμό από τις τράπεζες και μικρότερη αύξηση της προσφοράς χρήματος, αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα καταστήσει αυστηρότερη τη νομισματική της πολιτική.

Ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 4% που έθεσε η κινεζική κυβέρνηση όλους τους μήνες της φετινής χρονιάς, καθώς εταιρείες όπως η McDonald's αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους.

Παρόλ' αυτά, παραμένει ο χαμηλότερος μεταξύ των χωρών BRIC. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, στη Βραζιλία το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού διαμορφώθηκε στο 6,6%, στη Ρωσία στο 9,6% και στην Ινδία στο 8,7%.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |