Tuesday, June 14, 2011

Υποβάθμιση από S&P


Υποβάθμιση από S&P


Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, εκτιμώντας πως «είναι εξαιρετικά πιθανό η χώρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της».

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες, από το Β στο CCC, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, εκτιμώντας πως «είναι εξαιρετικά πιθανό η χώρα να αναδιαρθρώσει το χρέος της».

Η προοπτική της αξιολόγησης, όπως ανακοίνωσε ο διεθνής οίκος, είναι αρνητική.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του η Standard & Poor's σημειώνει: «Φαίνεται ολοένα και πιο πιθανό να προωθηθεί από τους Ευρωπαίους μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους- είτε σε μορφή ανταλλαγής ομολόγων είτε επιμηκύνοντας την αποπληρωμή των ισχυόντων ομολόγων- προκειμένου να μοιραστεί το βάρος της ελληνικής κρίσης και ο ιδιωτικός τομέας. Κατά την άποψή μας μία τέτοια λύση θα ήταν λιγότερο ευνοϊκή από την αναχρηματοδότηση του χρέους και θα την αξιολογούσαμε ως de facto χρεοκοπία (default), βάσει των δημοσιευμένων κριτηρίων μας. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποβαθμιζόταν σε "επιλεκτική χρεοκοπία" (selective default- SD)».

Προσθέτει ακόμη πως «οι κίνδυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος δανεισμού στο οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ αυξάνονται, με δεδομένη την αυξημένη ανάγκη χρηματοδότησης της χώρας και τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαφωνίες στο εσωτερικό της Ελλάδας».

Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας παρέμεινε στο C.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά από αυτή τη νέα υποβάθμιση, η Ελλάδα γίνεται η χώρα με τη χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στον κόσμο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

«Η απόφαση υποβάθμισης γίνεται εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων (στις οποίες και κάνει αναφορά) από εκπροσώπους της ΕΕ και της ΕΚΤ. Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το υπουργείο ΟΙκονομικών.

«Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το υπουργείο σημειώνει: «Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει, ήδη, επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και έχει καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, και με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας».

Αρνητικός αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές

Η υποβάθμιση είχε αρνητικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές: Στη Wall Street οι δείκτες έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητοι, ενώ και το πετρέλαιο έκλεισε με πτώση της τάξης του 2% στα 97,30 δολ. το βαρέλι. Πτώση άνω του 4% σημείωσε το ασήμι και 1% ο χρυσός.

source: naftemporiki.gr

No comments:

Share |