Tuesday, July 19, 2011

ΗΠΑ: «Σχέδιο Β» για την αύξηση του ορίου δανεισμού


ΗΠΑ: «Σχέδιο Β» για την αύξηση του ορίου δανεισμού

Σε μάχη με το χρόνο -όπως όλα δείχνουν- θα εξελιχθεί το θρίλερ της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, όσον αφορά την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Χθες, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι επεξεργάζονταν το «Σχέδιο Β», το οποίο δίνει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου δανεισμού, ενώ περιλαμβάνει παράλληλα ορισμένες περικοπές δαπανών. Και αυτό μόλις τρεις ημέρες πριν από την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία που τους έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ορίου δανεισμού του Αμερικανικού Δημοσίου, που θα εμποδίσει να οδηγηθεί η χώρα σε μία άνευ προηγουμένου χρεοκοπία.

Πρόοδος

Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας, λίγο μετά τον υπουργό Οικονομικών, Τιμ Γκάιτνερ, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι θα έρθουν σε συμφωνία για το όριο δανεισμού, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πως η χρεοκοπία δεν αποτελεί λύση. Την ίδια στιγμή, η Fitch επανέλαβε ότι σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το όριο δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου πριν από τις 2 Αυγούστου, θα χαρακτηρίσει αρνητικές τις προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ, που σημαίνει ότι θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέσα σε τρεις έως έξι μήνες.

Το αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον, και τα προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη, δημιουργούν κλίμα νευρικότητας και φόβους στις αγορές. Αποτέλεσμα ήταν να «βουλιάξουν» χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ η τιμή του χρυσού κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τα 1.600 δολ. ανά ουγκιά, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν εναγωνίως ασφαλές καταφύγιο. Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, έχει υποβάλει σχέδιο το οποίο δίνει ουσιαστικά στον πρόεδρο Ομπάμα την εξουσία να αυξήσει το όριο δανεισμού.

Το πολύπλοκο σχέδιο του κ. Μακόνελ, σύμφωνα με το οποίο το όριο δανεισμού του αμερικανικού Δημοσίου μπορεί να αυξηθεί σε τρία στάδια, επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων. Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012, υπερασπίζονται τις θέσεις τους όσον αφορά τους φόρους, καθώς και αυτές που αφορούν στα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης των ηλικιωμένων.

Αυξήσεις

Οι Δημοκρατικοί θέλουν οι αυξήσεις στη φορολογία των πλουσιότερων Αμερικανών να αποτελέσουν όρο της τελικής συμφωνίας για τη μείωση του ελλείμματος. Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα πλήξει την ήδη υποτονική ανάπτυξη, και ζητούν περικοπές κοινωνικών προγραμμάτων των Δημοκρατικών. Το «Σχέδιο Β» του κ. Μακόνελ, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, κερδίζει έδαφος εν μέρει, διότι επιτρέπει στους Ρεπουμπλικάνους να αποφύγουν την πολιτικά «τοξική» ψήφο υπέρ της αύξησης του ορίου δανεισμού.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες του σχεδίου, στις οποίες περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 1,5 δισ. δολ. δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη. Ο πρόεδρος Ομπάμα πιστεύει ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, το Κογκρέσο θα έχει τα χρονικά περιθώρια να ψηφίσει τη σχετική νομοθεσία, πριν από τις 2 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία το αμερικανικό Δημόσιο δεν θα έχει χρήματα για να αποπληρώσει κρατικά ομόλογα.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |