Tuesday, July 19, 2011

Δεν έχει STOP το ράλι του χρυσού


Δεν έχει STOP το ράλι του χρυσού

"Σπάει" τα ρεκορ το χρυσός. Ψήφος εμπιστοσύνης από τους αναλυτές. Ελαφριά υποχώρηση στις σημερινές συναλλαγές.

Στροφή προς τα μέταλλα και συγκεκριμένα προς το χρυσό παρατηρείται κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναλλαγών των ξένων αγορών από την επενδυτική κοινότητα. Οι σημαντικές «πληγές» που έχει επιφέρει στην ευρωπεριφέρεια η ιστορική οικονομική κρίση χρέους, «φοβίζει» τους επενδυτές, οι οποίοι την ίδια στιγμή αποφεύγουν και το αμερικάνικο πεδίο, αφού και εκεί παρά τις έντονες διαβουλεύσεις, δεν διαφαίνεται συναίνεση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης απέναντι στο υπέρογκο χρέος των ΗΠΑ.

Συνεπώς, εν μέσω ενός τόσου αμφίβολου κλίματος, οι προτιμήσεις των επενδυτών επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις οποίες το 2011 θα αποτελέσει τη χρονιά του χρυσού!

Μόλις χθες, Δευτέρα, το πολύτιμο μέταλλο ξεπέρασε τα 1600 δολάρια ανά ουγγιά, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, επίπεδο ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» με μεγαλύτερη σιγουριά στο χρυσό, όσο η κατάσταση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού βρέθηκαν στα 1.606,30 δολάρια η ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 1%, και ενώ οι ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη εντείνονται. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στα 1.607,90 δολάρια.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι παραδοσιακά ο χρυσός αποτελεί το κυριότερο επενδυτικό καταφύγιο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες ακόμη πιο έντονα, παρόλο του ότι το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ.


Τι λένε οι αναλυτές

Tα spreads των κρατικών ομολόγων της ευρωπεριφέρειας βρίσκονται στα ύψη, απειλώντας την βιωσιμότητα του ευρώ, ο πρόεδρος της Fed Mπεν Μπερνάνκε έστειλε το μήνυμα για περισσότερη νομισματική χαλάρωση, οι διεθνείς οίκοι συνεχίσουν την οδό των υποβαθμίσεων και των προειδοποιήσεων αγγίζοντας πλέον και τις ΗΠΑ, και την ίδια στιγμή ο χρυσός πετάει, καταγράφοντας επανειλημμένως νέα ιστορικά υψηλά. Οι νέες προβλέψεις των αναλυτών όχι απλά δεν φοβούνται τα… ύψη, αλλά «μιλούν» πλέον για τιμές που θα φτάσουν τα 2.000 δολάρια/ουγγιά το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της αγοράς χρυσού της HSBC, Tζέιμς Στιλ, το κλίμα που οδηγεί το χρυσό υψηλότερα σήμερα είναι παρόμοιο με αυτό του β’ τριμήνου του 2010, όταν το πολύτιμο μέταλλο επίσης εκτοξεύτηκε τότε σε ιστορικά υψηλά, λόγω του ξεσπάσματος της ελληνικής κρίσης χρέους και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Οπως σημειώνει, ο χρυσός αντιδρά σε ένα παρόμοιο κοκτέιλ γεγονότων και παραγόντων, με την εξαίρεση του ότι καθώς οι χαράσσοντες πολιτική φαίνεται να έχουν πλέον πολύ περιορισμένες επιλογές, οι συνθήκες για το χρυσό είναι πολύ πιο bullish σήμερα από ότι το 2011.

Με αυτή την άποψη συμφωvούν και οι οικονομολόγοι αφού, όπως σημειώνει ο Ρίτσαρντ Ράσελ, γνωστός για τα Dow Theory Letters, με την μία κρίση να ακολουθεί την επόμενη, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο χρυσός δεν παραμένει υποτονικός για πολυ διάστημα. Και παλι αναδύθηκε ως το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο του κόσμου και ο δρόμος της ανόδου είναι ορθάνοιχτος.

Ο χρυσός θα εκτοξευθεί άνετα στα 2.000 δολ. η ουγγιά εάν η Fed ξεκινήσει έναν τρίτο γύρο αγορά αμερικάνικων ομολόγων, όπως εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Euro Ρacific Capital, Mάικλ Πέντο, και προσθέτει ότι ο κόσμος θα αναγκαστεί να αγοράσει χρυσό από εδώ και στο εξής. Είναι βέβαιο πως το πολύτιμο μέταλλο θα ωφεληθεί σημαντικά από την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές, τόσο λόγω της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, όσο και των σοβαρών προβλημάτων στις ΗΠΑ.

Οπως σημειώνει και ο επικεφαλής αναλύσεων της Haitong Futures, Γκούο Χόντζουν, ένας ακόμη γύρος ποσοτικής χαλάρωσης θα χτυπήσει ισχυρότατα το δολάριο, θα εκτοξεύσει τις τιμές των εμπορευμάτων συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του χρυσού, θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη.

Ο χρυσός θα συνεχίζει να ανεβαίνει για τα επόμενα πέντε χρόνια τουλάχιστον, όπως σημειώνει ο αναλυτής της Bank of America – Merrill Lynch, Μάικλ Ουίντμερ. Ετσι, όποιος αυτή τη στιγμή έχει χρυσό θα πρέπει να τον κρατήσει και όποιος δεν έχει θα πρέπει σύντομα να αποκτήσει καθώς η τάση του πολύτιμου μετάλλου είναι ανοδική και μόνον ανοδική. Οπως επισημαίνει, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη βοηθά στην αύξηση της τιμής του χρυσού αλλά ακόμη και εάν ( η κρίση ) αποδειχθεί βραχυπρόθεσμο γεγονός, οι αναπτυγμένες χώρες έχουν τόσο υψηλά επίπεδα χρέους που η άνοδος του χρυσού, λόγω του στάτους του ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου, θα συνεχιστεί για τα επόμενα 10 χρόνια.



Στις σημερινές συναλλαγές...
Στα 1.602,45 δολ. η ουγγιά διαπραγματεύθηκε ο χρυσός, 0,2% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ, στις 10:02 π.μ. στη Σιγκαπούρη, καθώς η ισχυροποίησή του οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις. Η τιμή σποτ του χρυσού σημείωσε άνοδο για ενδέκατη ημέρα χθες, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα όλα των εποχών και τα 1.607,45 δολ. η ουγγιά, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις από τις 11 ημέρες που έληξαν στις 8 Ιουλίου του 1980.

Στη Νέα Υόρκη, ο χρυσός για τα συμβόλαια του Αυγούστου, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση φθάνοντας στα 1.602,80 δολ. η ουγγιά, μετά τη χθεσινή αναρρίχησή του στα επίπεδα ρεκόρ των 1.607,90 δολ. η ουγγιά. Η τιμή σποτ για το ασήμι υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στα 40,3088 δολ. η ουγγιά μετά τη χθεσινή της άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Μαΐου.

Η πλατίνα (μετρητοίς) σημείωσε άνοδο 0,2% φθάνοντας στα 1.775,75 δολ. η ουγγιά και το παλλάδιο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 796,25 δολ. η ουγγιά.

source: reporter.gr

No comments:

Share |