Tuesday, July 19, 2011

Τράπεζες: Έκθεση €1,8 δισ. σε κυπριακά ομόλογα


Τράπεζες: Έκθεση €1,8 δισ. σε κυπριακά ομόλογα

Στα €1,8 δισ. ανέρχεται η έκθεση των κυπριακών και ελληνικών τραπεζών στο κυπριακό χρέος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι τράπεζες στο πλαίσιο των πανευρωπαϊκών stress tests που ολοκληρώθηκαν την περασμένη βδομάδα.

Οι έξι από τις οκτώ τράπεζες που μετείχαν στα tests είναι πιστωτές του κυπριακού κράτους, με την Τρ. Κύπρου να είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής.

Ο συνολικός δανεισμός από τον τραπεζικό τομέα φθάνει περίπου το 17% του συνόλου των €10,6 δισ. που ήταν το χρέος της Κύπρου στο τέλος του 2010.


Η έκθεση των τραπεζών – και κυρίως της Τρ. Κύπρου – στο κυπριακό χρέος είναι σχετικά μεγάλη.

Η αντίστοιχη έκθεση των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος φθάνει τα €60 δισ. και είναι οριακά πιο ψηλή, αφού το σύνολο του χρέους της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2010 έφθανε τα €328 δισ.

Τη μεγαλύτερη έκθεση στα κυπριακά ομόλογα που φθάνει το €1,2 δισ. έχει η Τρ. Κύπρου. Σύμφωνα με την Τράπεζα, γύρω στα €400 εκ. είναι αποθέματα κατατεθειμένα στην Κεντρική Τράπεζα και όχι δάνεια στο κράτος.

Ακολουθεί η Marfin με €285 εκ., η Εθνική με €138 εκ. και η Eurobank με €122 εκ. Η έκθεση της Alpha Bank και Πειραιώς στα κυπριακά ομόλογα περιορίζεται σε μόλις €32 εκ. και €22 εκ. αντίστοιχα.

Στην Ελλάδα η έκθεση των τραπεζών φθάνει τα €60,3 δισ. αποτελώντας το 18% του ελληνικού χρέους.

Τη μεγαλύτερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα έχει η Εθνική Τράπεζα φθάνοντας τα €18,8 δισ. Ακολουθεί η Eurobank με έκθεση €8,8 δισ., η Τράπεζα Πειραιώς με €8,2 δισ. και η Αγροτική με €7,9 δισ.

Η έκθεση της Τρ. Κύπρου στα ελληνικά ομόλογα ανέρχεται στα €2,4 δισ. και της Marfin στα €3,4 δισ. Σύμφωνα με την Τρ. Κύπρου, από τα €2,4 δισ. τα €300 εκ. περίπου αφορούν καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Οι ελληνικές και κυπριακές τράπεζες δεν έχουν πάντως μεγάλη έκθεση σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα.

Η έκθεση στην Ιρλανδία φθάνει τα €379 εκ., στην Ιταλία τα €136 εκ. και στην Ισπανία σε μόλις €58 εκ.

Στην Πορτογαλία οι τράπεζες δεν έχουν καθόλου έκθεση.

Η έκθεση των τραπεζών σε ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας αποτέλεσε την τελευταία διετία σημαντική πηγή αβεβαιότητας για τους τραπεζικούς ισολογισμούς, που θα επωμιστούν σημαντικές απώλειες σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει στο έπακρο τις υποχρεώσεις της.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |