Tuesday, July 19, 2011

Φόβοι για νέα ύφεση το 2012


Φόβοι για νέα ύφεση το 2012

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και η μεγάλη ζημιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού ψαλιδίζουν τις ελπίδες που διατηρούσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, δημιουργώντας φόβους για νέα ύφεση.

Στην ολιγόλεπτη ενημέρωση που έκανε χθες στα κόμματα και στον Πρόεδρο, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι αν συνεχιστούν τα σημερινά δεδομένα, και κυρίως τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μηδενικός το 2011 και θα είναι αρνητικός το 2012.

Οι προβλέψεις του υπουργείου για φέτος ήταν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 1,5% το 2011 και θα επιταχυνθεί το 2012.

Ο Χαρίλαος Σταυράκης απέφυγε επιμελώς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας αρκέστηκε στο να ακούει τις προτάσεις και εισηγήσεις που κατέθεσαν τα πολιτικά κόμματα.

Η συνάντηση έληξε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα πλην της ανακοίνωσης της σύστασης τεχνικής επιτροπής για να κωδικοποιήσει και να κοστολογήσει τα μέτρα που θα μπουν στο πακέτο άμεσης εφαρμογής, μέχρι την Παρασκευή.

Στις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν συμφωνηθεί με τα συγκυβερνώντα κόμματα ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ θα συμπεριληφθούν και εισηγήσεις των υπολοίπων κομμάτων, οι οποίες θα τεθούν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής ώστε να επιλεγούν ποια από αυτά θα περιληφθούν στο τελικό πακέτο.

Μία από τις εισηγήσεις που θα συζητούν είναι για ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση του ΧΑΚ, που θεωρείται ότι όπως και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του ως κρατικός οργανισμός.

Θετικά αντίκρισαν όμως οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων την πρόταση των Οικολόγων για ολοκληρωμένη πρόταση δημιουργίας ενεργειακού σταθμού με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, Build Operate Transfer, ώστε να μην επιβαρυνθούν και πάλι οι φορολογούμενοι πολίτες.

Αναπόφευκτη πλέον πρέπει να θεωρείται και η εισδοχή νέων φορολογικών μέτρων και στο τραπέζι τέθηκε πρόταση για αύξηση του φόρου άμυνας που πληρώνουν οι κυπριακές επιχειρήσεις.

Αρκετές από τις κυβερνητικές προτάσεις έχουν ήδη κλειδώσει από την πρώτη σύσκεψη, επανέλαβε χθες εξερχόμενος το προεδρικού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Μεταξύ αυτών φαίνεται να είναι:

-Η αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας στην ακίνητη περιουσία. Οι νέοι συντελεστές θα ισχύουν μέχρι την επανεκτίμηση της ακίνητης ιδιοκτησίας σε σημερινές τιμές από αυτές του 1980 που ισχύει σήμερα.
-Η εισαγωγή κλιμακωτού τέλους για όλες τις κερδοφόρες εταιρείες, ένα μέτρο που συμφωνήθηκε και με τους κοινωνικούς εταίρους.
-Η εισαγωγή φορολογίας επί του οικονομικού οφέλους εμπορεύσιμης γης λόγω της αλλαγής πολεοδομικών ζωνών.

Σημασία δίνουν τα κόμματα και η κυβέρνηση στα μέτρα που αφορούν το επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα

- Τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό περιλαμβάνουν την εισαγωγή εισφοράς για τους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα στο Ταμείο Συντάξεων τους ύψους 4%.
- Αύξηση της συνεισφοράς τους στο Ταμείο για χήρες και ορφανά από 0,8 % στο 2%.
- Κατάργηση των γενικών αυξήσεων στις υφιστάμενες συντάξεις
- Αλλαγή του υπολογισμού του εφάπαξ και της σύνταξης των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα ώστε να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο του μισθού των τελευταίων 30 μηνών και όχι του μισθού του τελευταίου μήνα.
- Εισδοχή νεοεισερχομένων στο αναλογικό μέρος του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται επίσης και η συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων με €70 εκ. για τα δύο επόμενα χρόνια.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |