Monday, July 25, 2011

Νέα υποβάθμιση Ελλάδας από Moody’s


Νέα υποβάθμιση Ελλάδας από Moody’s

Σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας κατά τρεις βαθμίδες προχώρησε ο οίκος Moody’s, προειδοποιώντας για τις αξιολογήσεις των λιγότερων αξιόχρεων χωρών της ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση των ομολόγων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα σε CA από Caa1 και έθεσε αναπτυσσόμενη προοπτική για τα ratings.

Όπως σημειώνει ο οίκος, ο συνδυασμός του προγράμματος στήριξης της ΕΕ και της ανταλλαγής χρέους από μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεπάγεται ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα έχουν σημαντικές οικονομικές ζημιές από την κατοχή χρέους της κυβέρνησης. Οι απώλειες αναμένεται να ξεπεράσουν το 20% της αξίας των τίτλων που κατέχουν.

Η αναπτυσσόμενη προοπτική για τα ratings, αντικατοπτρίζει την τρέχουσα αβεβαιότητα σχετικά με τη συγκεκριμένη τιμή αγοράς των τίτλων που οι πιστωτές θα λάβουν ως ανταλλαγή. Μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής χρέους, οι Moody’ s θα αξιολογήσουν εκ νέου το προφίλ πιστωτικού κινδύνου από τυχόν εκκρεμείς ή νέες αξίες που θα εκδοθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πρόγραμμα της ΕΕ και οι προτάσεις για ανταλλαγή του χρέους, θα αυξήσουν την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να σταθεροποιήσει και τελικά να μειώσει το συνολικό χρέος της. Επίσης, σημειώνεται ότι το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα ωφελεί όλα τα ratings για την ευρωζώνη σε ότι αφορά τον περιορισμό του βραχυπρόθεσμου κινδύνου μετάδοσης της κρίσης.

Όσον αφορά την Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι οποίες σήμερα λαμβάνουν στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), θα πληρώνουν χαμηλότερα επιτόκια για τα δάνειά τους, ενώ για τις άλλες χώρες που δεν βαθμολογούνται με Aaa τα αρνητικά θα είναι περισσότερα από τα θετικά και θα επηρεάσει τα ratings στο μέλλον.

Ωστόσο, σημειώνεται, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμες προκλήσεις φερεγγυότητας και το χρέος θα εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ το 100% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την εφαρμογή της δημοσιονομικής και οικονομικής μεταρρύθμισης.

Τον Ιούνιο του 2011, ο οίκος Moody’s είχε υποβαθμίσει τα ομόλογα της χώρας κατά 3 βαθμίδες στο Caa1 από B1.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |