Monday, July 25, 2011

Εκρηκτικό κοκτέιλ οικονομικών συνεπειών


Εκρηκτικό κοκτέιλ οικονομικών συνεπειών

Εκρηκτικό κοκτέιλ οικονομικών συνεπειών καλείται να αντιμετωπίσει το επιτελείο της κυβέρνησης μετά την καταστροφή στο Βασιλικό και τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης, αυξημένος πληθωρισμός και μεγαλύτερα ελλείμματα είναι το τρίπτυχο των προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσει η οικονομία την επόμενη διετία λόγω της έκρηξης στο Μαρί.

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών που ετοιμάστηκε αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα, στο οποίο οι τεχνοκράτες επιχειρούν να δώσουν μια πρώτη εικόνα των συνεπειών από τη διαμορφούμενη κατάσταση και να ποσοτικοποιήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις μετά την έκρηξη στο Μαρί.

Σύμφωνα με το σημείωμα, οι συνολικές συνέπειες από την έκρηξη αναμένεται να μειώσουν το ΑΕΠ κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες το 2011 και άλλο τόσο το 2012.

Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου ότι η φετινή ανάπτυξη θα έφθανε το 1,5% του ΑΕΠ εξανεμίζονται. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά, πλέον, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μηδενικός το 2011.

Οι φόβοι για ύφεση το 2012, που είχαν εκφραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν μια βδομάδα, δεν θα επιβεβαιωθούν αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε ανακατασκευή του σταθμού στο Βασιλικό.

Μόνο η ανακατασκευή θα τονώσει την ανάπτυξη κατά 1%.

Η νέα πρόβλεψη του υπουργείου είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει το 1% το 2012 έναντι 2,5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Οι επί μέρους συνέπειες

Από την απώλεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που εκτιμάται ότι θα φθάσει το 20% αναμένεται απώλεια ίση με 0,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχεί ετησίως με το 2% του ΑΕΠ.

Η αρνητική ψυχολογική επίδραση στην κατανάλωση αναμένεται να αφαιρέσει 0,2 π.μ. από το φετινό ΑΕΠ και 0,3 π.μ. το 2012.

Η μείωση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κατά 0,5% λόγω της αύξησης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αφαιρέσει 0,25 π.μ. από το ΑΕΠ το 2011 και 0,4 π.μ. το 2012.

Από τη μείωση της παραγωγής και τις χαμένες ώρες εργασίας από τις διακοπές ρεύματος, εκτιμάται ότι η οικονομία θα χάσει άλλες 0,75 π.μ. το 2011 και 1 π.μ. το 2012.

Συνέπειες θα υπάρξουν και για τον τουρισμό, λόγω της αρνητικής δημοσιότητας και θα φανούν το 2012. Από τις αρνητικές επιδράσεις στον τουρισμό αναμένεται να συρρικνωθεί το ΑΕΠ κατά 0,5 π.μ.

Από το 2012 και μετά, οι οικονομικές συνέπειες θα μετριαστούν από την ανακατασκευή του σταθμού στο Βασιλικό, με επενδύσεις που φθάνουν τα €300 εκ. ετησίως, από το 2012 και μετά. Το υπουργείο εκτιμά ότι η ανακατασκευή θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 1 π.μ. ετησίως.

Πληθωρισμός

Πέραν των συνεπειών στο ρυθμό ανάπτυξης, άμεσες θα είναι οι επιδράσεις και στον πληθωρισμό λόγω της αύξησης στην τιμή του ρεύματος και λόγω αυξήσεων στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Το υπουργείο αναφέρει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω γεννητριών, που είναι αυξημένο, θα μεταφερθεί στους καταναλωτές.

Δημοσιονομικά

Σε ότι αφορά τα δημόσια οικονομικά, το κράτος αναμένεται να χάσει €50 εκ. από τη μείωση στις εισπράξεις ΦΠΑ που πληρώνεται στο ρεύμα και από τα μειωμένα κέρδη της ΑΗΚ. Εκτιμάται ότι θα χάσει φέτος άλλα €100 εκ. από το μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης.

Το 2012 η συνολική απώλεια αναμένεται να φθάσει τα €100 εκ. λόγω του μειωμένου ρυθμού ανάπτυξης.

Η δημοσιονομική επίπτωση για το 2011 φθάνει το 0,9% του ΑΕΠ και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που λέχθηκαν την Παρασκευή για την ανάγκη ενίσχυσης του πακέτου εξυγίανσης της κυβέρνησης με μέτρα άμεσης εφαρμογής, όπως η επιβολή φορολογίας 15% στους τόκους των καταθέσεων (αντί 10% που είναι σήμερα) και το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 17%.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |