Monday, October 4, 2010

Με haircut 20% οι πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες


Με haircut 20% οι πρόσθετες εγγυήσεις στις τράπεζες


Με haircut της τάξεως του 20% αναμένεται να δοθούν στις τράπεζες οι νέες εγγυήσεις του Δημοσίου, ύψους 25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η πραγματική ρευστότητα που θα λάβουν από την ΕΚΤ μέσω της έκδοσης ενεχύρων να περιοριστεί στα 20 δισ. ευρώ. Από τη ρευστότητα αυτή, γύρω στο 1/3 αναμένεται να διοχετευθεί σε νέες χρηματοδοτήσεις προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η παροχή των πρόσθετων εγγυήσεων μπαίνει στο στάδιο της υλοποίησης αυτή την εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αύριο αναμένεται συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη με τον γενικό γραμματέα της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Χ. Γκόρτσο με αντικείμενο την κατάρτιση ενός κοινού κειμένου για το πλαίσιο της παροχής των εγγυήσεων που θα αφορά όλες τις τράπεζες.

Βάσει του κειμένου αυτού θα καταρτιστούν τα επιμέρους «σύμφωνα ρευστότητας» με τις τράπεζες, τα οποία θα διαφοροποιούνται από το βασικό κείμενο αναλόγως των συνθηκών ρευστότητας της κάθε τράπεζας. Τα διμερή αυτά «σύμφωνα» θα υπογραφούν ξεχωριστά από κάθε τράπεζα με το Υπουργείο, οι πρόσθετες εγγυήσεις θα κατανεμηθούν ανά τράπεζα, ενώ μετά τη χορήγησή τους, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου σε κάθε τράπεζα θα παρακολουθούν τη διοχέτευσή τους προς την πραγματική Οικονομία.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το ποσοστό της ρευστότητας που θα διοχετευθεί σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα κριθεί από τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί και η οποία θα αξιολογηθεί βάσει αυστηρά τραπεζικών κριτηρίων. Αυτό σημαίνει ότι, λαμβάνοντας τις πρόσθετες εγγυήσεις, οι τράπεζες δεν δεσμεύονται από το Δημόσιο να ανοίξουν τους «κρουνούς της ρευστότητας», αφού οι ίδιες θα κρίνουν ποιους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας θα χρηματοδοτήσουν και σε τι έκταση.

Ετσι, εφόσον υπάρξει ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, τα κεφάλαια από τις πρόσθετες εγγυήσεις θα «φύγουν» αμέσως και πιο εύκολα προς τους αιτούντες δανειολήπτες, δάνεια για κατανάλωση δεν πρόκειται να δοθούν, ενώ τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις θα αξιολογούνται κατά περίπτωση.

Στο τέλος της ημέρας, οι τράπεζες θα υποχρεωθούν απλά στη «διαφάνεια» των χορηγήσεών τους, παρέχοντας στοιχεία στην ΤτΕ για το πόσα δάνεια έδωσαν, με τη ρευστότητα που έλαβαν από την ΕΚΤ μέσω των πρόσθετων εγγυήσεων, π.χ. στη στεγαστική πίστη, στη ναυτιλία, στο εμπόριο κ.λπ.

source: capital.gr

No comments:

Share |