Monday, October 4, 2010

Economist: Κάτω από το 4% η ύφεση στην Ελλάδα το 2010


Economist: Κάτω από το 4% η ύφεση στην Ελλάδα το 2010


Λιγότερο απαισιόδοξες είναι πλέον οι προβλέψεις των οικονομολόγων και αναλυτών του περιοδικού Economist για τις προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας. Εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι βαθιά –τόσο σε ό,τι αφορά τη φετινή, όσο και την επόμενη χρονιά–, έχουν, όμως, βελτιώσει τις προβολές τους σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες. Τα στοιχεία, πάντως, που δίνουν εξακολουθούν να είναι δυσμενέστερα από τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Αναλυτικότερα, βλέπουν για φέτος ότι η ύφεση θα φτάσει το 3,9%, ενώ τον Αύγουστο εκτιμούσαν ύφεση στο 4,8%. Όσο για το 2011, ο πήχης τοποθετείται στο 3,5%, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο θα προβλέπει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εκτιμήσεις για μείωση του ΑΕΠ κάτω από 3% την επόμενη χρονιά, και συγκεκριμένα στο 2,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι του περιοδικού έχουν εκφράσει συχνά τις ανησυχίες τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους στο θέμα της ανεργίας, όπου μιλούν για εφιαλτικά σενάρια με ποσοστά άνω του 20%, και στην πτώση των εσόδων τόσο από τον τουρισμό όσο και από την οικοδομή, λόγω της μείωσης των νέων αδειών.

Οι αναλυτές του Economist ζητούν ακόμα όχι μόνο την επίσπευση, αλλά και την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που ψηφίζονται στη Βουλή, καθώς ανησυχούν για τις απεργίες (πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των ιδιοκτητών φορτηγών).

Η ανησυχία για τις μεταρρυθμίσεις αφορά κυρίως τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η έλλειψη ανταγωνισμού και οι στρεβλώσεις στην αγορά αποτυπώνονται στις προβλέψεις των ίδιων οικονομολόγων σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών. Εδώ, εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο 4,5%, ενώ πριν από δύο μήνες έβλεπαν το δείκτη τιμών καταναλωτή να κλείνει στο 3,9% (θυμίζουμε ότι ο τιμάριθμος έκλεισε πέρυσι στο 0,5%). Στη σημαντική άνοδο των τιμών έχουν συμβάλει και οι συνεχείς αυξήσεις φόρων (Φ.Π.Α., κατανάλωσης) και η επιβολή νέων, όπως ο πολυτελείας, που –σύμφωνα με τους ελεγκτές των δανειστών μας– έχουν περάσει στο 100% στις τελικές τιμές.

source: capital.gr

No comments:

Share |