Tuesday, June 12, 2012

Fed: Η κρίση μείωσε 38% τον οικογενειακό πλούτο

Fed: Η κρίση μείωσε 38% τον οικογενειακό πλούτο

 Η διεθνής κρίση εξανέμισε κέρδη 18 χρόνων από την αξία του αμερικανικού νοικοκυριού, η οποία βούλιαξε 38,8% μεταξύ 2007 και 2010, εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών ακινήτων. Έρευνα της Federal Reserve καταδεικνύει ότι η μέση καθαρή αξία της αμερικανικής οικογένειας διολίσθησε στα 77.300 δολ. το 2010, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1992, σε σύγκριση με 126.400$ το 2007.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων, αφού το μέσο εισόδημα των οικογενειών υποχώρησε στα 45.800 δολάρια το 2010 από τα 49.600 δολάρια το 2007. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την τελευταία έκθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα οικονομικά των καταναλωτών, μια έκθεση που δημοσιεύεται κάθε τρία χρόνια και η οποία αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές πληροφόρησης αναφορικά με την οικονομική ευρωστία των αμερικανικών οικογενειών.

Επίσης, αν και τα στοιχεία της έκθεσης είναι ήδη παλιά (18 μηνών για την ακρίβεια), ωστόσο ρίχνουν φως στα προβλήματα που συνεχίζουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι οικογένειες της μεσαίας τάξης υπέστησαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες τόσο από άποψη πλούτου όσο και από άποψη εισοδήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάτι που περιόρισε την δυνατότητα και την προθυμία τους να ξοδέψουν. Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, το μερίδιο των οικογενειών που αποταμίευσαν το προηγούμενο έτος μειώθηκε στο 52% το 2010 από 56,4% το 2007, με τις περισσότερες οικογένειες να αποταμιεύουν για προληπτικούς λόγους, ώστε να σιγουρευτούν ότι διαθέτουν αρκετή ρευστότητα προκειμένου να ανταποκριθούν στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους. Μικρότερος ήταν ο αριθμός αυτών που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους ή για την παιδεία τους ή για να πληρωμή του στεγαστικού τους δανείου.

Η έκθεση τονίζει την περιορισμένη πρόοδο που σημειώνουν τα νοικοκυριά σε ότι αφορά την μείωση των χρεών τους, αφού το μερίδιο των νοικοκυριών που αναφέρθηκε σε κάποια μείωση χρέους μειώθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια, όμως το 74,9% των νοικοκυριών εξακολουθούσαν να χρεωστούν, με το μέσο μάλιστα ποσό των οφειλόμενων να μην αλλάζει.

source: euro2day.gr
Share |