Tuesday, June 12, 2012

Moody's: Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών λόγω Grexit

Moody's: Υποβάθμιση κυπριακών τραπεζών λόγω Grexit

Σε υποβάθμιση των ratings της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας προχώρησε το βράδυ ο οίκος Moody’s λόγω του αυξημένου ρίσκου πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ο οίκος έθεσε παράλληλα τα ratings της Λαϊκής υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση. Οι Moody’s σημειώνουν ότι οι εκτεταμένες εργασίες των τριών τραπεζών στην Ελλάδα καθιστούν την κεφαλαιακή τους θέση ευάλωτη σε περίπτωση ελληνικής εξόδου.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης έλαβε τις εξής αποφάσεις: Υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα το rating για καταθέσεις και μη εξασφαλισμένα δάνεια της Τράπεζας Κύπρου στο Β2 από Β1, και την πιστοληπτική της αξιολόγηση από b2 σε b3. Τα ratings τέθηκαν υπό αρνητική παρακολούθηση για υποβάθμιση. Υποβάθμισε επίσης κατά μία βαθμίδα το rating της Ελληνικής για καταθέσεις και μη εξασφαλισμένα δάνεια στο Β1 από Βa3, και την πιστοληπτική της αξιολόγηση από b1 σε b2.

Τα ratings τέθηκαν υπό αρνητική παρακολούθηση για υποβάθμιση. Στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας τα ratings για καταθέσεις και μη εξασφαλισμένα δάνεια τέθηκαν σε παρακολούθηση για πιθανή διαβάθμιση. Επίσης θα επαναξιολογηθεί η πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας που βρίσκεται σήμερα στο caa1. Αν και οι Moody’s δεν θεωρούν το Grexit ως βασικό τους σενάριο, εντούτοις το θεωρούν ουσιαστικό και αναγνωρίζουν ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης μπορεί να αυξηθεί μετά τις 17 Ιουνίου. Οι τρεις τράπεζες έχουν σημαντικές τραπεζικές εργασίες στην Ελλάδα, και σε περίπτωση εξόδου θα επιταχύνει την φυγή καταθέσεων από τα υποκαταστήματα τους στην Ελλάδα, πιέζοντας την ρευστότητα τους.

Σε περίπτωση δε που προκύψει έξοδος της Ελλάδας και δραχμοποίηση, η χρεοκοπία της χώρας και η εκτεταμένη οικονομική κρίση, θα μειώσει τη φερεγγυότητα τους. Στην περίπτωση της Λαϊκής, ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος, αναφέρουν. Οι Moody’s αναφέρουν ότι τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες έχουν μειωθεί οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες κατά 27%, που είναι συγκρίσιμο με τη μείωση που προέκυψε στο σύστημα. Οι ελληνικές εργασίες χρηματοδοτούνται με αυξανόμενο ρυθμό από τις μητρικές εταιρείες στην Κύπρο. Πιθανή έξοδος της Ελλάδας θα στοιχίσει σε ρευστότητα και κεφάλαια. Τα κεφάλαια θα επηρεαστούν από τη δραχμοποίηση και τη διαφορά μεταξύ δανείων και καταθέσεων, από την κατοχή κρατικού ελληνικού χρέους και από τις αυξημένες προβλέψεις.

source: stockwatch.com.cy
Share |