Tuesday, June 12, 2012

Θέμα ημερών η στήριξη

Θέμα ημερών η στήριξη

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος, με το υπουργείο Οικονομικών να δηλώνει για πρώτη φορά χθες ότι η στήριξη που θα ζητηθεί δεν θα καλύπτει μόνο τις τράπεζες αλλά και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Ο Βάσος Σιαρλή ανέφερε στη βουλή ότι το θέμα είναι επείγον καθώς η έκδοση της Λαϊκής πλησιάζει και μέχρι το τέλος Ιουνίου το κράτος θα πρέπει να στηρίξει την τράπεζα με κεφάλαια ύψους €1,8 δισ., που αντιστοιχεί με 10% του ΑΕΠ της Κύπρου.

Ο υπουργός εξήγησε χθες ότι η αρχική σκέψη του υπουργείου για ανταλλαγή κρατικών ομολόγων με μετοχές – που περιλήφθηκε στο διάταγμα που εκδόθηκε για στήριξη της Λαϊκής – αναμένεται να μην γίνει αποδεχτή από τις ευρωπαϊκές αρχές. Ο κ. Σιαρλή είπε χθες ότι παρόμοια αίτηση έγινε από την Ισπανία και απορρίφθηκε. Επομένως, ίσως να έχει προδιαγραφεί η κατάληξη του κυπριακού αιτήματος, είπε. Η προσφυγή της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας στο μηχανισμό έγινε σαββατοκύριακο, όταν είναι κλειστές οι αγορές. Η έκδοση της Λαϊκής λήγει στις 29 Ιουνίου και επομένως, αν ακολουθηθεί η ίδια πρακτική, η στήριξη θα προκύψει αυτό ή το επόμενο σαββατοκύριακο. Ορισμένοι σε Κύπρο και Ευρώπη εκτιμούν ότι η προσφυγή πρέπει να γίνει εντός των επόμενων λίγων ημερών, πριν τις ελληνικές εκλογές που μπορεί να επιδεινώσουν τα δεδομένα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται στο ακουστικό περιμένοντας επίσημο αίτημα για στήριξη. Άτυπες επαφές φαίνεται πάντως να έχουν γίνει σε ανώτατο επίπεδο από την Κεντρική Τράπεζα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Dow Jones επικαλέστηκε ψες ανώνυμες πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος πρέπει να προσφύγει πριν τις εκλογές γιατί μετά η ΕΕ θα είναι απασχολημένη με την ελληνική κρίση. Χθες η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της υποστήριζε έντονα ότι η στήριξη που θα λάβουμε είναι, όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, για τις τράπεζες. Ο υπουργός παραδέχθηκε αργότερα ότι η προσφυγή δεν γίνεται μόνο για τις τράπεζες αλλά και για να καλυφθούν οι μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, που υπολογίζεται ότι πλησιάζουν τα €4 δισ. τους επόμενους 18 μήνες. Αν και τα υπονοούμενα για το μηχανισμό φαίνεται να προλειαίνουν το έδαφος για προσφυγή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ανοικτό το ενδεχόμενο δανεισμού από τρίτη χώρα.

 Ο υπουργός είπε ότι υπήρχαν προσδοκίες ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν μέχρι τέλους Μαΐου αφήνοντας να νοηθεί ότι το σενάριο αυτό εξακολουθεί να υπάρχει. Το 2011 το κράτος δανείστηκε €2,5 δισ. από τη Ρωσία για κάλυψη των φετινών χρηματοδοτικών αναγκών. Η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά τη λήψη διμερούς δανείου γιατί δεν συνοδεύεται από όρους. Σε περίπτωση, πάντως, που η βοήθεια από το μηχανισμό είναι για τις τράπεζες, η Κύπρος ελπίζει ότι η στήριξη δεν θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους, πλην αυτών για τήρηση των δεσμεύσεων που δόθηκαν στην Επιτροπή για μεταρρυθμίσεις. Ακόμα και χθες, πάντως, ο υπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα λάβει η Κύπρος για μείωση του ελλείμματος στο 2,5% από 3,5% που το υπουργείο υπολογίζει ότι θα είναι φέτος.

source: stockwatch.com.cy
Share |