Tuesday, March 29, 2011

Παραμένει μουδιασμένο το οικονομικό κλίμα


Παραμένει μουδιασμένο το οικονομικό κλίμα

Οριακή επιδείνωση παρουσίασαν οι οικονομικές προσδοκίες το Μάρτιο με τον τομέα των κατασκευών να εξακολουθεί να είναι ο αδύνατος κρίκος της οικονομικής δραστηριότητας σε αντίθεση με το λιανικό εμπόριο που δείχνει να ανακάμπτει.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας υποχώρησε κατά 0,8 μονάδες το Μάρτιο στις 90,2 μονάδες από 91 μονάδες τον Ιανουάριο του 2011.


Όπως τονίζει το ΚΟΕ, αν και o ΔΟΣ, καθώς και ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ της Κύπρου διαγράφουν μια τάση ανάκαμψης σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2010, το οικονομικό κλίμα, όπως αποτυπώνεται στο ΔΟΣ, φαίνεται να παραμένει αβέβαιο βραχυπρόθεσμα.

Το ΚΟΕ σημειώνει πάντως ότι η διαγραμματική ανάλυση του δείκτη δείχνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα στοιχεία των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας περιέχουν προπορευόμενες πληροφορίες για την πορεία διαφόρων μετρήσιμων οικονομικών μεγεθών που δημοσιεύονται από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Υπηρεσίες

Στον τομέα των υπηρεσιών που έχει μεγάλη βαρύτητα στο δείκτη, το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα ίδια περίπου επίπεδα με το Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λιγότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτηση για τις υπηρεσίες τους τελευταίους τρεις μήνες. Επίσης, περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες και περισσότερες επιχειρήσεις αξιολόγησαν θετικά την απασχόληση τους τελευταίους μήνες. Στα ίδια επίπεδα με το Φεβρουάριο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα όμως, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση της ζήτησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε στο 1 από 0 το Φεβρουάριο.

Κατασκευές

Επιδείνωση παρουσιάζει το κλίμα στις κατασκευές λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας στον τομέα. Αντίθετα, λιγότερες επιχειρήσεις δήλωσαν το Μάρτιο μείωση στις συνολικές τους παραγγελίες και στις παραγγελίες τους για εξαγωγές.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -46 από -35 το Φεβρουάριο.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές παρέμεινε στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με το Φεβρουάριο. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αξιολογούν δυσμενώς την πιθανότητα αποταμίευσης τους επόμενους 12 μήνες. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα παρέμεινε η εκτίμηση τους για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες. Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, η εκτίμησή των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς και οι προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζουν μικρή βελτίωση. Λιγότεροι καταναλωτές παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, ενώ περισσότεροι καταναλωτές αναμένουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους επόμενους 12 μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων μειώθηκε στο -33 από -34 το Φεβρουάριο.
Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση στις πωλήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες και πιο πολλές δήλωσαν πως αναμένουν αύξηση στις πωλήσεις τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, λιγότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν αύξηση των αποθεμάτων τους. Στα ίδια περίπου αρνητικά επίπεδα με το Φεβρουάριο παρέμειναν οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις παραγγελίες και την απασχόληση τους επόμενους μήνες. Αντίθετα, λιγότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -22 από -29 τον προηγούμενο μήνα.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα χειροτέρευσε σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, λόγω επιδείνωσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Η διαφορά μεταξύ ποσοστού θετικών και ποσοστού αρνητικών απαντήσεων ανήλθε στο -16 από -10.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |