Tuesday, March 29, 2011

Υποβάθμιση Πορτογαλίας απο S&P


Υποβάθμιση Πορτογαλίας απο S&P


Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από ΄BBB/A-2΄ σε ΄BBB-/A-3΄ προχώρησε ο οίκος Standard & Poor΄s, τοποθετώντας την μόλις μία μονάδα πάνω από την αξιολόγηση junk.

Ο οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην κίνηση αυτή έπειτα και από την τελική ανακοίνωση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής, η οποία επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις πως η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να είναι αναγκαία προϋπόθεση για το δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε λειτουργία από το 2013.

Δεδομένης της αδύναμης πρόσβασης της Πορτογαλίας στις αγορές κεφαλαίου και τις ανάγκες εξωτερικού δανεισμού τα επόμενα χρόνια, ο οίκος εκτιμά πως η Πορτογαλία θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και αργότερα στο ESM.

Το αρνητικό outlook αντανακλά τις εκτιμήσεις της S&P πως το μακροοικονομικό περιβάλλον θα επιδεινωθεί πέρα των τρεχουσών προσδοκιών και ότι ένα πολιτικό αδιέξοδο ενδέχεται να υπονομεύσει την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.



source: capital.gr

No comments:

Share |