Monday, March 8, 2010

Morgan Stanley: Η εκδίκηση του δολαρίου


Morgan Stanley: Η εκδίκηση του δολαρίου


Αν η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ήταν ό,τι χειρότερο για το δολάριο το 2009, η σταδιακή της απόσυρση φέτος θα δώσει σηµαντική ώθηση στο αµερικανικό νόµισµα. Με την ευρωζώνη αντιµέτωπη µε τη σοβαρότερη κρίση στην 11χρονη ιστορία της, οι χώρες που επέλεξαν να µείνουν εκτός αισθάνονται δικαιωµένες βλέποντας το ευρώ να εξασθενεί και τις αµφιβολίες για τη βιωσιµότητα της οικονοµικής και νοµισµατικής ένωσης να εντείνονται. Ιδιαίτερα στη Βρετανία και τη Δανία, χώρες-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέφυγαν συµµετοχή στο κοινό νόµισµα, η κρίση έχει ενθαρρύνει την κριτική στο οικοδόµηµα της ΟΝΕ.

Στη Δανία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί δηµοψήφισµα για συµµετοχή στην ευρωζώνη πριν από τις εκλογές του 2011, φαίνεται να εγκαταλείπει το σχέδιο. Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν την κοινή γνώµη βαθιά διχασµένη για το αν θα πρέπει να αποχαιρετήσει οριστικά την κορώνα για το ευρώ. Στη Βρετανία, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κλιµακώνει τη ρητορική του ενάντια στην ιδέα συµµετοχής στην ΟΝΕ, ενόψει εκλογών την άνοιξη, τις οποίες, όπως δείχνουν τα πράγµατα, πρόκειται να κερδίσει. «Το έλλειµµα και το χρέος µας είναι ήδη σε πολύ κακή κατάσταση, το τελευταίο πράγµα που χρειαζόµαστε είναι ο δηµοσιονοµικός κορσές του ευρώ», δήλωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών, David Cameron, υποσχόµενος ότι η Βρετανία δεν θα γίνει ποτέ µέλος της ευρωζώνης µε το κόµµα του στην κυβέρνηση.


Άνοδο των αµερικανικών επιτοκίων και ανοδική κίνηση των αποδόσεων στα 10ετή κρατικά οµόλογα προς το 5,5% φέτος προβλέπει ο οίκοςΣτη Σουηδια, όπου η συµµετοχή στην ΟΝΕ απορρίφθηκε σε δηµοψήφισµα το 2003, η δηµοσιονοµική κρίση στην Ελλάδα µάλλον αποδυναµώνει περαιτέρω την όποια προοπτική υιοθέτησης του ευρώ, σύµφωνα µε πολιτικούς αναλυτές. Η κοινή γνώµη φαίνεται να προτιµά νοικοκυρεµένα δηµοσιονοµικά. Ακόµα και σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ο ενθουσιασµός για την προοπτική συµµετοχής στην ευρωζώνη φαίνεται να υποχωρεί. Η Πολωνία και η Τσεχία διαπίστωσαν ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στις εξαγωγές τους σε σχέση µε τη Σλοβενία και τη Σλοβακία που έγιναν µέλη της ΟΝΕ, βλέποντας, όµως, την ενίσχυση του ευρώ κατά τη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης να πλήττει τις εξαγωγές τους. Φέτος, η ζυγαριά φαίνεται να κλίνει υπέρ του δολαρίου και στην αγορά συναλλάγµατος παίζεται µεγάλο παιχνίδι υψηλής µόχλευσης. Με τη Fed, τη νοµισµατική Αρχή των ΗΠΑ, να κάνει τις πρώτες κινήσεις σταδιακής απόσυρσης των έκτακτων µέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης της οικονοµίας, όπως η πρόσφατη άνοδος του προεξοφλητικού επιτοκίου, η προοπτική αυτή θα δρα ενισχυτικά για το δολάριο.

«Βλέπουµε την ισοτιµία ευρώ-δολαρίου να υποχωρεί στο 1,24 µέχρι το τέλος του 2010. Μπορεί µερικοί παίκτες να έπιασαν την κίνηση του δολαρίου τους τελευταίους δύο µήνες, αλλά υπάρχουν πολλοί επενδυτές που ξαφνιάστηκαν. Αν υπάρξει συµµετοχή από ευρεία κατηγορία επενδυτών και επιβιβαστούν στην ανοδική τάση, η αδυναµία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα κλιµακωθεί», σχολιάζει η Sofia Drossos, επικεφαλής στρατηγικής στην αγορά ισοτιµιών στη Morgan Stanley.

Οι αναλυτες του οικου προβλέπουν άνοδο των αµερικανικών επιτοκίων µε την ανάκαµψη της οικονοµίας των ΗΠΑ να ενισχύεται. Προβλέπουν τις αποδόσεις στα 10ετή κρατικά οµόλογα να κινούνται ανοδικά προς το 5,5% φέτος, εξέλιξη που θα προσφέρει επιτοκιακή στήριξη στο δολάριο.


«Προβλέπουµε ότι το δολάριο θα γίνει νόµισµα υψηλής απόδοσης το 2010. Ήδη αντιδρά θετικά στα καλά νέα για την ανάπτυξη και αναµένουµε ότι η τάση αυτή θα έχει συνέχεια. Το τελευταίο τρίµηνο του 2009 η αγορά περίµενε ισχνή ανάπτυξη στις ΗΠΑ, γύρω στο 1,5%, αλλά έπιασε 6%! Οι θετικές εκπλήξεις στο µέτωπο της ανάπτυξης ώθησαν το δολάριο σε υψηλότερα επίπεδα τους δύο τελευταίους µήνες. Δεν είναι, όµως, µόνο το θέµα της σταδιακής απόσυρσης των µέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και η κυκλική φάση ανάκαµψης της αµερικανικής οικονοµίας που δρουν ευνοϊκά. Το δολάριο µπορεί να τα πάει καλά ακόµη και σε περιβάλλον αβεβαιότητας στις αγορές».

source: capital.gr

No comments:

Share |