Monday, March 8, 2010

Θύματα της "δημοσιονομικής αμαρτίας" της Ελλάδας οι βουλγαρικές τράπεζες

Θύματα της "δημοσιονομικής αμαρτίας" της Ελλάδας οι βουλγαρικές τράπεζες

Μπορεί η Βουλγαρία να καυχιέται για το μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο ρισκάρει να δει τις τράπεζες της να πλήττονται από τις «δημοσιονομικές αμαρτίες» της γειτονικής Ελλάδας, προειδοποιούν οι Fitch Ratings και Capital Economics.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, σχεδόν το ένα τρίτο των βουλγαρικών τραπεζών έχουν ελληνική μητρική, όπως η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, το κόστος χρηματοδότησης των οποίων αναμένεται να αυξηθεί μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Τα μέτρα λιτότητας θα διαβρώσουν τόσο την τραπεζική κερδοφορία όσο και τα τραπεζικά κεφάλαια, οδηγώντας σε χρηματοοικονομική αστάθεια, φαινόμενο που αναμένεται να εξαπλωθεί στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Το πιθανότερο ‘κανάλι’ διάδοσης των ελληνικών προβλημάτων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mark Young, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης τραπεζών αναδυόμενων αγορών της Fitch Ratings στο Λονδίνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 2 Μαρτίου. «Ενδεχόμενες πιέσεις στη χρηματοδότηση ή τη ρευστότητα των μητρικών θα μπορούσαν να διοχετευτούν, επηρεάζοντας την απόδοση των θυγατρικών».

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Φεβρουαρίου, η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων πιστοληπτικών αξιολογήσεων για τέσσερις ελληνικές τράπεζες, ενώ σε ανάλογη κίνηση ενδέχεται να προβούν οι Standard & Poor’s και Moody’s.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η υποβάθμιση μπορεί να σημαίνει ότι οι ελληνικές μητρικές θα φυλάξουν κεφάλαια για χρήση στην εγχώρια αγορά, αποτυγχάνοντας να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος των μονάδων τους στα Βαλκάνια. Μεταξύ αυτών, η United Bulgarian Bank AD της Εθνικής Τράπεζας αλλά και η Eurobank EFG Bulgaria AD, που χρηματοδοτούνται μόνο κατά ένα μέρος από τις καταθέσεις.

"Υποψιαζόμεθα πως η χρηματοδότηση των θυγατρικών θα δεχτεί ολοένα αυξανόμενες πιέσεις το τρέχον έτος", σημειώνει ο Neil Shearing, επικεφαλής αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Capital Economics. "Ακόμη και στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες διατηρήσουν τη ροή κεφαλαίων βραχυπρόθεσμα, ο πραγματικός κίνδυνος είναι πως η πρόσφατη ύφεση θα αναγκάσει αυτές, και τις δυτικές τράπεζες γενικότερα, να μειώσουν την έκθεσή τους στην αναδυόμενη Ευρώπη".

source: capital.gr

No comments:

Share |