Wednesday, June 23, 2010

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, βελτιώνεται η αγορά εργασίας


Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια, βελτιώνεται η αγορά εργασίας

Αμετάβλητα διατήρησε τα αμερικανικά επιτόκια η Νομισματική Επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) για 12η διαδοχική φορά.

H αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητο το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό μεταξύ μηδέν και 0,25%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και της αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα κράτησε παράλληλα στο κείμενο της ανακοίνωσης την εκτίμηση της ότι οι οικονομικές συνθήκες πιθανόν να δικαιολογούν "τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο".

Ωστόσο στην ανακοίνωση της η Fed, επικαλούμενη εξελίξεις από το εξωτερικό, σημειώνει ότι "οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν καταστεί λιγότερο υποστηρικτικές για την οικονομική ανάπτυξη". Μετά τη συνάντηση του Απριλίου η Fed είχε αναφέρει ότι οι συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές για την οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που ακολουθεί την απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η Fed μεταξύ άλλων επισημαίνει:

"Τα νεότερα στοιχεία από την τελευταία συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής τον Απρίλιο υποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζει να εξελίσσεται και η αγορά εργασίας σταδιακά βελτιώνεται.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται αν και διατηρούνται οι περιορισμοί από την υψηλή ανεργία, τη μέτρια ανάπτυξη των εισοδημάτων, την υποχώρηση των αξιών στην αγορά ακινήτων και τις σφικτές πιστωτικές συνθήκες.

Οι δαπάνες των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό και λογισμικό έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε μη-οικιστικές υποδομές συνεχίζουν να είναι αδύναμες και οι εργοδότες παραμένουν διστακτικοί να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Οι ενάρξεις κατοικιών παραμένουν σε υποτονικά επίπεδα.

Οι συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές έχουν καταστεί λιγότερο υποστηρικτικές για την οικονομική ανάπτυξη, λόγω των εξελίξεων στο εξωτερικό σε μεγάλο βαθμό.

Ο τραπεζικός δανεισμός συνεχίζεται να συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, η Επιτροπή αναμένει σταδιακή επιστροφή σε υψηλότερα επίπεδα χρησιμοποίησης των πόρων σε ένα πλαίσιο σταθερότητας των τιμώ, αν και ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης αναμένεται να παραμένει μετριοπαθής για ένα διάστημα.

Οι τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων υποχώρησαν ελαφρώς τους τελευταίους μήνες και ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε χαμηλότερα. Με τη σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα να συνεχίζει να αμβλύνει τις κοστολογικές πιέσεις και τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμένουν σταθερές, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει αποδυναμωμένος για κάποιο χρονικό διάστημα.

Η Επιτροπή θα διατηρήσει το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου μεταξύ μηδέν και 0,25% και συνεχίζει να εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες -περιλαμβανόμενων των χαμηλών ρυθμών χρησιμοποίησης των πόρων, των συγκρατημένων εξελίξεων στον πληθωρισμό και των σταθερών πληθωριστικών προσδοκιών- είναι πιθανό να δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί το οικονομικό outlook και τις οικονομικές εξελίξεις και θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία πολιτικής που διαθέτει για να προωθήσει την οικονομική ανάκαμψη και τη σταθερότητα των τιμών.

Υπέρ της δράσης της FOMC ψήφισαν οι: Ben S. Bernanke, πρόεδρος, William C. Dudley, αντιπρόεδρος, James Bullard, Elizabeth A. Duke, Donald L. Kohn, Sandra Pianalto. Eric S. Rosengren, Daniel K. Tarullo και Kevin M. Warsh.

Κατά της δράσης ψήφισε ο Thomas M. Hoenig, ο οποίος θεώρησε πως η επιλογή να εκφράζεται η προσδοκία για εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είναι πλέον δικαιολογημένη καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε συσσώρευση μελλοντικών ανισορροπιών και αύξηση των κινδύνων στη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ευελιξία της Επιτροπής να αυξήσει τα επιτόκια στο μέλλον.

source: capital.gr

No comments:

Share |