Wednesday, June 23, 2010

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI τον Ιούνιο


Ευρωζώνη: Σε χαμηλό τριών μηνών ο σύνθετος PMI τον Ιούνιο



ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Ο ιδιωτικός τομέας της Ευρωζώνης επεκτάθηκε με πιο αργό ρυθμό σε διάστημα τριών μηνών τον Ιούνιο, ωστόσο η αύξηση υποδηλώνει ακόμη ότι η οικονομική ανάπτυξη ανέκαμψε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι του πρώτου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Markit που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 56 μονάδες τον Ιούνιο από 56,4 μονάδες το Μάιο. Η πτώση οφείλεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης τόσο στον μεταποιητικό όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Ο μεταποιητικός PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 55,6 μονάδες τον Ιούνιο, από 55,8 μονάδες το Μάιο, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των υπηρεσιών περιορίστηκε στις 55,4 μονάδες από 56,2 μονάδες το Μάιο.

Μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ανάπτυξη της δραστηριότητας, ενώ κάτω από τις 50 μονάδες σημαίνει συρρίκνωση.

Τα στοιχεία ήταν μικτά σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις. Δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση του μεταποιητικού PΜΙ στις 55,5 μονάδες, του δείκτης των υπηρεσιών στις 56 μονάδες, ενώ ο σύνθετος δείκτης προβλεπόταν ότι θα υποχωρήσει στις 55,5 μονάδες.

Παρά την πτώση, η προκαταρκτική δημοσκόπηση της Markit για τον Ιούνιο υποδεικνύει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέκαμψε σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης επεκτάθηκε με ρυθμό 0,6%-0,7% στο δεύτερο τρίμηνο», σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. «Η ανάπτυξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση και ειδικότερα στις εξαγωγές», πρόσθεσε.

Οι δείκτες PMI της Ευρωζώνης βασίζονται σε στοιχεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Ολλανδία.


source: capital.gr

No comments:

Share |