Wednesday, April 15, 2009

Ρωσία: Τα ελλείμματα την οδηγούν σε εξωτερικό δανεισμό

Ρωσία: Τα ελλείμματα την οδηγούν σε εξωτερικό δανεισμό


Ανοιχτό αφήνει η ρωσική κυβέρνηση το ενδεχόμενο να καταφύγει στον εξωτερικό δανεισμό για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία, καθώς αναζητεί πηγές χρηματοδότησης των «φουσκωμένων» ελλειμμάτων της και επιδιώκει να προσφέρει χείρα βοηθείας στις υπερχρεωμένες εταιρείες της.

Όλη την προηγούμενη δεκαετία η Ρωσία βασιζόταν στα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, τα οποία αυξάνονταν ταχύτατα χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Στα τέλη του περασμένου έτους ωστόσο έχασε το 1/3 των αποθεμάτων της, ενώ σήμερα έρχεται αντιμέτωπη με βαθύτατη ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Αλεξέι Κούντριν, προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την έξοδο της Ρωσίας, τονίζοντας ότι οι εξωτερικοί παράγοντες και οι ρυθμοί της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι σήμερα ευνοϊκοί, όπως μετά την κρίση του 1998, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα του εξωτερικού δανεισμού.

«Οι εξαιρετικά ευνοϊκές εποχές, που έζησε η Ρωσία την περίοδο 2004-2008, δεν θα επαναληφθούν τα επόμενα 10 ή και 20 χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Κούντριν η κυβέρνηση στοχεύει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά 30 δισ. ευρώ το 2010.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |