Wednesday, April 15, 2009

Φόβοι για ναυάγιο στις συνομιλίες Chrysler-Fiat

Φόβοι για ναυάγιο στις συνομιλίες Chrysler-Fiat



Ότι θα εγκαταλείψει το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Fiat και της Chrysler LLC προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Σέρτζιο Μαρκιόνι, εάν δεν συναινέσουν τα εργατικά συνδικάτα για μείωση του εργατικού κόστους. Ο κ. Μαρκιόνι επισήμανε οι πιθανότητες για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών είναι «50-50», εξαιτίας της έλλειψης συνεννόησης με τους επικεφαλής των συνδικάτων.


Τον περασμένο Ιανουάριο, η αμερικανική κυβέρνηση απέστειλε τελεσίγραφο στην Chrysler –μία εκ των «τριών του Ντιτρόιτ»– δίνοντας στην αυτοκινητοβιομηχανία περιθώριο έως τις 30 Απριλίου για να έρθει σε συμφωνία με τη Fiat εξασφαλίζοντας έτσι τη βιωσιμότητά της.


Το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε την εξαγορά αρχικού ποσοστού 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της Chrysler από τη Fiat ως αντάλλαγμα για την τεχνογνωσία κατασκευής μικρών αυτοκινήτων και την πρόσβαση στις ξένες αγορές.


Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προειδοποιήσει την Chrysler ότι δεν θα γλιτώσει από τη χρεοκοπία εάν ναυαγήσουν οι συνομιλίες, ενώ σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα λάβει ενισχύσεις τουλάχιστον 6 δισ. δολαρίων –επιπλέον των 4 δισ. που έχει ήδη εισπράξει.


Για τη Fiat, από την άλλη, η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Chrysler θα ανοίξει το δρόμο για την τεράστια αμερικανική αγορά και θα της δώσει τα περιθώρια ανάπτυξης που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στη διεθνή κρίση.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |