Wednesday, April 15, 2009

Fed: Συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας

Fed: Συνεχίζεται η συρρίκνωση της οικονομίας


Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται να επιβραδύνει σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση της ευρύτερης οικονομίας, αναφέρει μεταξύ άλλων η τελευταία έκδοση του Beige Book (Φαιά Βίβλος) της Federal Reserve για την οικονομία που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Με βάση τις αναφορές των 12 περιφερειακών τραπεζών της Fed στην έκθεση επισημαίνεται ότι "η ύφεση συνέχισε να επιδεινώνεται έως τις αρχές του Απριλίου". Ωστόσο οι πέντε από τις 12 περιφέρειες ανέφεραν κάποια ελπιδοφόρα σημάδια, επισημαίνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα σε ορισμένους τομείς έχει αρχίσει να σταθεροποιείται.

Μεταξύ άλλων οι αναφορές από τις περιφέρειες του Κλίβελαντ, της Νέα Υόρκη και του Ντάλας έδειξαν είτε επιβράδυνση της συρρίκνωσης του μεταποιητικού τομέα, είτε σταθεροποίηση.

Για την αμερικανική στεγαστική αγορά επισημαίνεται ότι οι συνθήκες ενδεχομένως να σταθεροποιούνται "καθώς οι χαμηλότερες τιμές, η πτώση των επιτοκίων και οι φοροαπαλλαγές έχουν αρχίσει να προσελκύουν αγοραστές".

Παρομοίως, αν και οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν αδύναμες, ορισμένες περιφέρειες ανακοίνωσαν "μικρή αύξηση των λιανικών πωλήσεων ή επιβράδυνση της πτώσης".

Όλες οι περιφέρειες ανακοίνωσαν ότι διατηρούνται οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές και επιδείνωση του κλίματος στην αγορά εργασίας.

"Η απασχόληση συνεχίζει να υποχωρεί σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, με ελάχιστες αναφορές για νέες προσλήψεις", επισημαίνεται στην αναφορά της Fed.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |