Wednesday, April 15, 2009

Στέρεψαν τα έργα στις κατασκευές

Στέρεψαν τα έργα στις κατασκευές


Το χειρότερο εξάμηνο των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι διέρχονται οι εργοληπτικές επιχειρήσεις καθώς οι επίσημες εξαγγελίες για επιτάχυνση της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων παραμένουν εγκλωβισμένες στα γρανάζια της βραδυκίνητης κυπριακής γραφειοκρατίας. Τα νέα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία φωτογραφίζουν την απότομη συρρίκνωση των μεγεθών του κλάδου κατασκευών και αποτυπώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας, που έχει ήδη πληγεί από την κάμψη της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα. Παράγοντες του κλάδου ελπίζουν ότι η κρατική μηχανή θα πάρει μπρος προς τα μέσα του έτους, με την έναρξη εκτέλεσης διαφόρων έργων. Μέχρι τότε, όμως, αρκετές επιχειρήσεις ενδέχεται να μείνουν από ρευστό, συνεχίζοντας τις απολύσεις, που παρουσιάζουν μέχρι τώρα αύξηση 1500 ατόμων σε σύγκριση με πέρσι.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ενδεικτικά της κατάστασης που υπάρχει στον κλάδο. Η δραστηριότητα στον κλάδο μειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2008 κατά 4,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2007.

Η μείωση στην παραγωγή κτιρίων ανήλθε το τέταρτο τρίμηνο του 2008 στο 5,4% και η μείωση στα έργα πολιτικού μηχανικού στο 2,7%.


Είναι η πρώτη μείωση που σημειώνεται από το 2003 (βλέπε γράφημα), και οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση των κατασκευαστικών εργασιών στον ιδιωτικό τομέα, λόγω του παγώματος των projects επιχειρηματιών ανάπτυξης. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η ενίσχυση των αναπτυξιακών δαπανών θα καλύψει μέρος των απωλειών, αλλά έξι περίπου μήνες μετά την ανακοίνωση της επίσπευσης των έργων, η εικόνα δεν φαίνεται να έχει αλλάξει.

Μιλώντας στη StockWatch, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) Σώτος Λόης, ανέφερε ότι υπάρχει περαιτέρω μείωση στη δραστηριότητα στον κλάδο τους πρώτους τρεις μήνες του 2009.

«Για να προλάβουμε το πρόβλημα, θα πρέπει να γίνει σοβαρή επιτάχυνση της διαδικασίας υλοποίησης των αναπτυξιακών έργων κυρίως για οικοδομικά έργα που απασχολούν πιο πολύ προσωπικό», ενώ αναφέρθηκε και στην «ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας έκδοσης πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής, που θα προσφέρει περισσότερα έργα για ανάπτυξη».

Όσον αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, ο κ. Λόης σημείωσε ότι ακόμη δεν έχουν αποτέλεσμα. «Το Μάιο ή Ιούνιο, αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα από τα κυβερνητικά μέτρα», τόνισε.

Κατασκευαστικό κόστος

Παρά τη μείωση στην παραγωγή, το κατασκευαστικό κόστος συνεχίζει να αυξάνεται. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το τέταρτο τρίμηνο του 2008 ο δείκτης τιμών παραγωγού στις κατασκευές έφθασε τις 195,7 μονάδες έναντι 181,2 μονάδων το τέταρτο τρίμηνο του 2007, σημειώνοντας άνοδο 8%.

Το κατασκευαστικό κόστος, περιλαμβάνει το κόστος υλικών, εργατικών και το κέρδος των εργολάβων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |