Monday, October 13, 2008

Στον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης η RBS

Στον έλεγχο της βρετανικής κυβέρνησης η RBS

Barclays: Προς άντληση κεφαλαίων άνω των 6,5 δισ. στερλινών

Τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας Royal Bank of Scotland (RBS) ανέλαβε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, χορηγώντας στην εταιρεία «ένεση ρευστότητας» ύψους 20 δισ. στερλινών (34 δισ. δολάρια).

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές της RBS, αξίας πέντε δισ. στερλινών, όπως αναφέρει η τράπεζα σε σημερινή ανακοίνωσή της.

Η RBS πρόκειται να δεχτεί τη μεγαλύτερη κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα της χώρας, στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Μπράουν.

Ιδρυθείσα το 1727, η RBS είναι η μεγαλύτερη τράπεζα που εθνικοποιείται στην Ευρώπη. Χθες, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συνεδρίασαν εκτάκτως στο Παρίσι και αποφάσισαν να εγγυηθούν την αναχρηματοδότηση των χρηματοοικονομικών ομίλων και να χρησιμοποιήσουν κρατικά κεφάλαια προκειμένου να αποτρέψουν νέες χρεοκοπίες τραπεζών.

Η RBS ανακοίνωσε επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλός της Φρεντ Γκούντγουιν θα απομακρυνθεί από την τράπεζα. Ο Γκούντιγουιν είχε δαπανήσει, σύμφωνα με την εταιρεία, περίπου 90 δισ. δολάρια σε άγνωστες εξαγορές, συμπεριλαμβανομένων και μονάδων της ABN Amro την περασμένη χρονιά.

Στη θέση του θα τοποθετηθεί ο Στέφεν Χέστερ, διευθύνων σύμβουλος της British Bank.

Προχωρά σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών η βρετανική κυβέρνηση

Στο μεταξύ, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών RBS, HBOS και Lloyds TSB έως του ποσού των 37 δισ. στερλινών, στο πλαίσιο του σχεδίου της για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος.


ΝΑFTEMPORIKI

No comments:

Share |