Monday, October 13, 2008

Εκκληση Μπράουν για ένα νέο «Μπρέτον Γουντς»

Εκκληση Μπράουν για ένα νέο «Μπρέτον Γουντς»


Έκκληση προς τους ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο να συνάψουν μία νέα συμφωνία τύπου «Μπρέτον Γουντς», για τον επανακαθορισμό του παγκοσμιοποιημένου χρηματοπιστωτικού συστήματος του 21ου αιώνα, απηύθυνε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

«Μερικές φορές χρειάζεται μια κρίση προκειμένου να συμφωνήσουν οι άνθρωποι πως αυτό που είναι προφανές και έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, δεν μπορεί πλέον να δέχεται αναβολές», τόνισε ο κ. Μπράουν, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να «δημιουργηθεί τώρα η νέα σωστή χρηματοοικονομική “αρχιτεκτονική” για την εποχή της παγκοσμιοποίησης».

Η συνάντηση του «Μπρέτον Γουντς» το 1944 καθόρισε τις διεθνείς νομισματικές και οικονομικές εξελίξεις μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δημιούργησε τους δύο βασικούς οικονομικούς και νομισματικούς θεσμούς παρέμβασης, την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ .

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι σκοπεύει να προτείνει το σχέδιό του στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. την προσεχή Τετάρτη, σημειώνοντας πως είχε θέσει για πρώτη φορά προς συζήτηση την εν λόγω ιδέα προ δεκαετίας, ωστόσο είχε βρει τότε λίγους υποστηρικτές.

Σημειώνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει αποκαλύψει ότι θα προτείνει τη διεύρυνση της G7 και τη χορήγηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, όταν αναλάβει την προεδρία των Επτά τον Ιανουάριο.

Χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη λήψη σειράς μέτρων στη βάση του σχεδίου της κυβέρνησης Μπράουν, με στόχο τη διάσωση των τραπεζών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αγορά [Βλέπε άρθρο] .

Σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Royal Bank of Scotland (RBS), HBOS και Lloyds TSB έως του ποσού των 37 δισ. στερλινών, στο πλαίσιο του σχεδίου της για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος, ενώ ανέλαβε τον έλεγχο της RBS, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Βρετανίας με «ένεση ρευστότητας» ύψους 20 δισ. στερλινών (34 δισ. δολάρια)

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |