Monday, October 13, 2008

Ε.Ε.: Κοινή δράση αποφάσισε το Eurogroup

Ε.Ε.: Κοινή δράση αποφάσισε το Eurogroup


Διασφάλιση της ρευστότητας, δανεισμός με κρατικές εγγυήσεις, επανακεφαλαιοποίηση, εξυγίανση διοίκησης και λειτουργίας, εκσυγχρονισμός των λογιστικών προτύπων και «φρένο» στον αθέμιτο ανταγωνισμό είναι μερικά από τα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Κυριακή για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την Κυριακή να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις για τον διατραπεζικό δανεισμό στην Ευρώπη και να διοχετεύσουν κρατικά κονδύλια ώστε να αποτραπούν νέες καταρρεύσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή, της οποίας προήδρευσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Nicolas Sarkozy, ο ηγέτες των 15 κρατών-μελών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα λεπτομερές σχέδιο που στόχο έχει τόσο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην πιστωτική αγορά, όσο και την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών που το τελευταίο διάστημα έχουν κυριευτεί από πανικό.

«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα μέτρα και ενότητα και αυτό πετύχαμε σήμερα», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος από το Παρίσι. «Καμία χώρα δεν θα μπορούσε με μεμονωμένη δράση να σταματήσει αυτή την κρίση», προσέθεσε.

Τα βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή προβλέπουν τη δέσμευση για κρατική εγγύηση των νέων τραπεζικών δανείων έως το τέλος του 2009, δυνατότητα των κυβερνήσεων να ενισχύσουν κεφαλαιακά τις τράπεζες μέσω αγοράς προνομιούχων μετοχών, καθώς και επανακεφαλαιοποίηση «συστημικά κρίσιμων» τραπεζών που παρουσιάζουν προβλήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία θα ανακοινώσουν τη Δευτέρα τα μέτρα που θα λάβουν σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, δεν υπήρχε σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ακριβής ένδειξη για το ύψος των κεφαλαίων που σκοπεύουν να διοχετεύσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή για το ύψος των τραπεζικών παγίων που κινδυνεύουν, αφήνοντας έτσι ασάφειες για το τελικό κόστος που θα κληθούν να αναλάβουν οι φορολογούμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι η -έως πρόσφατα- αδυναμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διαμορφώσουν κοινή και αξιόπιστη στρατηγική απέναντι στην κρίση είχε χαρακτηριστεί «κρίσιμη» από πολλούς αναλυτές και στο γεγονός αυτό απέδιδαν μεγάλο μέρος της νευρικότητας και των απωλειών των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών.

«Δε θέλω ούτε να σκεφτώ τι θα συμβεί αν οι αγορές αντιδράσουν αρνητικά», δήλωνε νωρίτερα σήμερα, πριν την ανακοίνωση της κοινής απόφασης, ο επικεφαλής της γερμανικής Ένωσης Τραπεζών, Klaus-Peter Mueller. Η αντίδραση των αγορών τη Δευτέρα ίσως να είναι «κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας», προσέθεσε.

Διασφάλιση της ρευστότητας, δανεισμός με κρατικές εγγυήσεις, επανακεφαλαιοποίηση, εξυγίανση διοίκησης και λειτουργίας, εκσυγχρονισμός των λογιστικών προτύπων και "φρένο" στον αθέμιτο ανταγωνισμό είναι μερικά από τα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Κυριακή για τη στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών και την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, δήλωσε την Κυριακή ότι «κανένας οικονομικός οργανισμός ‘συστημικής σπουδαιότητας’ δεν θα επιτραπεί να καταρρεύσει». Προσέθεσε ακόμη ότι θα διασφαλιστεί η ρευστότητα του συστήματος και οι προσπάθειες για την τόνωση των αγορών θα εντατικοποιηθούν, ενώ παράλληλα θα προστατευθούν οι τραπεζικές καταθέσεις των ιδιωτών.

CAPITAL.GR

No comments:

Share |