Monday, October 13, 2008

ΕΚΤ: Προς έγκριση του σχεδίου εγγύησης τραπεζών της Ιρλανδίας

ΕΚΤ: Προς έγκριση του σχεδίου εγγύησης τραπεζών της Ιρλανδίας

Tο σχέδιο που υπέβαλαν οι αρχές της Ιρλανδίας για εγγύηση των χρεών και των καταθέσεων των έξι μεγαλύτερων τραπεζών δανείων της χώρας θα «εξεταστεί άμεσα» για έκδοση σχετικής απόφασης, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικής βοήθειας της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όταν ανακοινώθηκε το ιρλανδικό σχέδιο διάσωσης είχε εγείρει θύελλα διαμαρτυριών, τόσο από τις ανταγωνίστριες τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και από τις βρετανικές αρχές, όπως παρατηρούν οι Financial Times. Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλέστηκαν ήταν ότι θα δημιουργήσει ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις μη ιρλανδικές τράπεζες που λειτουργούν στη συγκεκριμένη αγορά, όπως είναι οι Royal Bank of Scotland, HBOS και Danske Bank

Έκτοτε διενεργείται διάλογος μεταξύ των αξιωματούχων για θέματα κρατικής βοήθειας της Κομισιόν και των ιρλανδικών αρχών, ενώ σε συζητήσεις βρίσκονται ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού Νίλι Κρους και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

Οι Βρυξέλλες δηλώνουν σήμερα ότι το σχέδιο που υποβλήθηκε παρέχει κάλυψη στις τράπεζες «με συστημική συσχέτιση με την ιρλανδική οικονομία, ανεξαρτήτως προέλευσης», χωρίς να επιφέρει διακρίσεις. Επίσης, περιλαμβάνει έναν μηχανισμό τιμολόγησης που καλύπτει το κόστος χρηματοδότησης του σχεδίου και διασφαλίζει τη συμμετοχή των ωφελημένων τραπεζών σε αυτό, εν ευθέτω χρόνω.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει επίσης μέτρα για την προστασία από την μη τήρηση του σχεδίου –μέσω περιορισμών στις εμπορικές δραστηριότητες και όρων στην ανάπτυξη σε επίπεδο ισολογισμού–, μέτρα για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών στη διάρθρωση ορισμένων τραπεζών, καθώς και προβλέψεις για εξαμηνιαία αναθεώρηση του σχεδίου και της αναγκαιότητας εφαρμογής του.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη προβεί στην έγκριση του εθνικού σχεδίου εγγυήσεων της Δανίας και πρόκειται σύντομα να εκδώσουν κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τους κανονισμούς κρατικής βοήθειας υπό τις παρούσες συνθήκες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |