Monday, October 13, 2008

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση των βρετανικών επιτοκίων

Ανοίγει ο δρόμος για μείωση των βρετανικών επιτοκίων


Περισσότερα περιθώρια για μείωση των επιτοκίων έχει πλέον η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), μετά τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών παραγωγού το Σεπτέμβριο ενίσχυσε την πεποίθηση ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις έχουν κλιμακωθεί, παρότι ο ετήσιος πληθωρισμός καταναλωτικών τιμών θα μπορούσε να έχει ανέλθει στο 5% το Σεπτέμβριο», σχολίασε ο Χάουαρντ Άρτσερ της Global Insight.

Οι τιμές παραγωγού θεωρούνται προάγγελος των πληθωριστικών πιέσεων.

«Η υποχώρηση των τιμών παραγωγού διευκολύνει τις περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, παρότι η χρονική στιγμή και το εύρος αυτών θα διαμορφωθούν κυρίως με γνώμονα την εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και το βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Αναμένουμε ελάχιστη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, ενδεχομένως στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων από τις κεντρικές τράπεζες. Σύμφωνα με τις σημερινές μας εκτιμήσεις, τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 3% έως το 2009, χωρίς να δεν αποκλείουμε περαιτέρω μείωση», καταλήγει ο Άρτσερ.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |