Monday, October 13, 2008

Ποιος είναι ο κ. Νόμπελ Οικονομίας 2008

Ποιος είναι ο κ. Νόμπελ Οικονομίας 2008

Με το Νόμπελ Οικονομίας τιμήθηκε ο Paul Krugman, συγγραφέας και καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρινστον των Ηνωμένων Πολιτειών, για τη δουλειά του στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.
Ο Κρούγκμαν διατύπωσε μία νέα θεωρία για να δώσει απάντηση σε ερωτήματα που αναφέρονται την παγκόσμια τάση της αστυφιλίας. «Με τον τρόπο αυτό ο Κρούγκμαν ενοποίησε τα πρωτύτερα διακριτά ερευνητικά πεδία του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας», τονίζει η Ακαδημία στην ανακοίνωσή της.

Να σημειωθεί ότι η ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,03 εκατομμυρίου ευρώ (10 εκατομμύρια κορώνες).

Ο Πωλ Κρουγκμαν (Paul Krugman) ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στα οικονομικά στο πανεπιστήμιο MIT το 1977 και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Yale, στο Stanford και στο MIT. Αυτή την στιγμή είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Στην δεκαετία του 1980 προσέφερε πολλά στην Νέα Θεωρία Εμπορίου. Το βασικό του μεθοδολογικό εργαλείο ήταν η χρήση οικονομιών κλίμακας σε μακροοικονομικά μοντέλα. Μέχρι το 1980 οι οικονομολόγοι υπέθεταν ότι η παραγωγικότητα μιας εταιρείας μένει σταθερή όσο ανεβαίνει το μέγεθος της.

Έκτοτε, χάρη και στον Κρούγκμαν, η οικονομική θεωρία άρχισε να υποθέτει ότι η παραγωγικότητα μεγαλώνει με το μέγεθος. Αυτή η λεπτομέρεια, που είναι δύσκολη στην χρήση της (καθώς τα μοντέλα που την χρησιμοποιούν συνήθως δεν έχουν αλγεβρική λύση), μπορεί μεταξύ άλλων να εξηγήσει και την δημιουργία βιομηχανικών κέντρων, πόλεων, την διατήρηση των ανισοτήτων μεταξύ γειτονικών περιοχών με ανοιχτά σύνορα.

Τα τελευταία χρόνια, ο Κρούγκμαν ασχολείται περισσότερο με την δημοσιογραφία. Διατηρεί τακτική στήλη στους New York Times και γενικά θεωρείται σύμμαχος του δημοκρατικού Κόμματος, καθώς θεωρείται δριμύς επικριτής της πολιτικής Μπους, η οποία οδήγησε, όπως υποστηρίζει, στη σημερινή χρηματοπιστωτική κρίση.

REPORTER.GR

No comments:

Share |