Monday, October 13, 2008

Ανταλλαγή «τοξικών» κεφαλαίων με κρατικά ομόλογα

Ανταλλαγή «τοξικών» κεφαλαίων με κρατικά ομόλογα


Οι χώρες της ευρωζώνης θα μπορούν να ανταλλάσσουν τα λεγόμενα "τοξικά" κεφάλαια έναντι κρατικών ομολόγων, προκειμένου να στηρίξουν τις τράπεζες, προβλέπει το προσχέδιο της κοινής απόφασης των "15" που συνεδριάζουν σήμερα στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το σχέδιο επαναλαμβάνει τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών να εμποδίσουν κάθε χρεοκοπία τράπεζας που θα συνιστούσε κίνδυνο για ολόκληρο το οικονομικό σύστημα.

"Οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν κάθε χρεοκοπία ιδρυμάτων συστημικώς σημαντικών μέσω των κατάλληλων μέσων, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων τους", προστίθεται στο κείμενο. "Κατά τον τρόπο αυτό, θα φροντίσουμε τα συμφέροντα των φορολογουμένων" καταλήγει το κείμενο.

Παράλληλα, τα κράτη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να προσφέρουν εγγυήσεις στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών, σε προσωρινή βάση.

Όπως αναφέρει το προσχέδιο της κοινής διακήρυξης των "15", τα κράτη θα μπορούν να παρέμβουν με πολλούς τρόπους για να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, προσφέροντας εγγυήσεις, διαβεβαιώσεις ή "παρόμοιους διακανονισμούς".

Η πρόταση των χωρών-μελών της ευρωζώνης για την εγγύηση της αναχρηματοδότησης των τραπεζών θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

Το κείμενο σημειώνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη χρεοκοπία των τραπεζών ακόμη και προστρέχοντας στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |