Monday, October 13, 2008

ΥΠΟΙΚ: Να μειωθούν τα επιτόκια δανείων

ΥΠΟΙΚ: Να μειωθούν τα επιτόκια δανείων

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις κυπριακές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού έστειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, μία μέρα μετά τη συμφωνία του Παρισιού και μετά την προσπάθεια για ομαλοποίηση της κατάστασης σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Σταυράκης ανέφερε χαρακτηριστικά, «όλοι μας είχαμε ζήσει μια διστακτικότητα των τραπεζών να δανείζουν και μάλιστα με τους καλύτερους δυνατούς όρους λόγω των δύσκολων συνθηκών στις διεθνείς αγορές. Τώρα πιστεύω, που τα πράγματα βελτιώνονται και επανέρχεται η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα, εκφράζω την αισιοδοξία μου πως και οι κυπριακές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού τα οποία χρεώνουν τα κυπριακά νοικοκυριά και τους επιχειρηματίες για το καλό της οικονομίας».

Ο κ. Σταυράκης, ο οποίος μιλούσε μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην οποία εξετάστηκε η οικονομική κατάσταση υπό το φως των διεθνών εξελίξεων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρουσιάσθηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός όσον αφορά την κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό και συνεργατικό σύστημα.

Επανέλαβε ότι «αν και αναμένεται μια μικρή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας το 2009 από 3,7% στο 3%, εντούτοις ο πληθωρισμός λόγω της μεγάλης πρόσφατης μείωσης της τιμής των καυσίμων θα μειωθεί από 2,5% - 3% που είχε προβλεφθεί για το 2009 στο 2% - 2,5%. Άρα θα έχουμε κάποια σημαντική επιβράδυνση στις πληθωριστικές πιέσεις», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος σημείωσε ότι «είχαμε σημαντική μείωση από 60% του ΑΕΠ. Υπολογίζεται να κλείσει ο χρόνος με το δημόσιο χρέος να κυμαίνεται στο 49% του ΑΕΠ. Αυτή η σημαντική μείωση των 11 εκατοστιαίων μονάδων, του ΑΕΠ των €17 δισ. αντιστοιχεί σε €2 δισ. τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τόνωση της οικονομίας εάν χρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Σταυράκης.

Όσον αφορά το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε σχέση με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι «πιθανόν να δημιουργήσει κάποια απώλεια δημοσίων εσόδων της τάξης του 3% του ΑΕΠ, (€500 εκ.) παρόλα αυτά είμαστε αισιόδοξοι ότι και το 2009 θα έχουμε πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να επισημάνει ότι «τα 30 αναπτυξιακά έργα τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2009 θα δώσουν οξυγόνο και θα διατηρήσουν ψηλό το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας». Υποδεικνύοντας, επίσης, ότι εάν χρειασθεί θα επισπευτεί η υλοποίηση κάποιων έργων.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |