Wednesday, August 24, 2011

Απώλειες... μέσω Moody΄s στις ασιατικές αγορές


Απώλειες... μέσω Moody΄s στις ασιατικές αγορές


Η υποβάθμιση της Ιαπωνίας από τον οίκο Moody’s επιβαρύνει το κλίμα και οδηγεί σε απώλειες τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Τετάρτης, παρά τα ισχυρά κέρδη της Wall Street και τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ιαπωνία για τη «συγκράτηση» του γεν.

Η προσοχή πλέον στρέφεται στο Jackson Hole όπου ο πρόεδρος της Fed αναμένεται να δώσει το στίγμα της πολιτικής της Fed με φόντο τις ανησυχίες για νέα παγκόσμια ύφεση καθώς και τα απογοητευτικά μάκρο σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πιο πρόσφατη και όχι η τελευταία υποβάθμιση αξιολόγησης χώρας του G10», σχολιάζει ο Tim Condon, αναλυτής της ING. Εκτιμά επίσης, ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι Standard & Poor’s και Fitch.

Σε Aa3 υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ιαπωνικής κυβέρνησης η Moody΄s Investors Service από Aa2 προηγουμένως επικαλούμενη "τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού και την αύξηση του κυβερνητικού χρέους από την παγκόσμια ύφεση του 2009".

Η Moody΄s διατήρησε το outlook σε σταθερό, ενώ ανακοίνωσε ότι με την υποβάθμιση ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου για την οικονομία της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας Yoshihiko Noda δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για την απόφαση της Moody΄s αν και υπερασπίστηκε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας. "Οι ομαλές πωλήσεις των ιαπωνικών κυβερνητικών ομολόγων στις τελευταίες δημοπρασίες δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη παραμένει ακλόνητη", δήλωσε ο Noda μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την υποβάθμιση.

Εξάλλου, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε σήμερα ένα πακέτο μέτρων για την «συγκράτηση» του γεν, μεταξύ των οποίων, την ενίσχυση του συναλλαγματικού ελέγχου μέσω της απαίτησης να αναφέρουν οι τράπεζες τις θέσεις τους σε ξένο συνάλλαγμα. Ο Noda επίσης απέδωσε την πρόσφατη άνοδο του γεν σε κερδοσκοπικές κινήσεις, ενώ παρουσίασε μία πιστωτική γραμμή 100 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τις ιαπωνικές εταιρείες σε εξαγορές στο εξωτερικό.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific υποχώρησε σε ποσοστό 1% στο Τόκιο, μετά από τη χθεσινή άνοδο του 2,1%

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 8.639,61 μονάδες, με απώλειες 1,07%. Ο ευρύτερος Topix υποχώρησε σε ποσοστό 1,09%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει απώλειες 1,26%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά εμφανίζει μικτά πρόσημα με τον Shanghai Composite να υποχωρεί σε ποσοστό 0,21% και τον ευρύτερο CSI 300 να καταγράφει κέρδη 0,13%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρεί 1,23%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημειώνει πτώση 0,63%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί 0,14%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημειώνει πτώση 0,21%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 υποχωρεί 0,73%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει πτώση 0,53%.



source: capital.gr

No comments:

Share |