Tuesday, December 23, 2008

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων

Δυσοίωνες προβλέψεις για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων


Ραγδαία υποχώρηση κατέγραψαν οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2008, ενώ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Thomson Reuters το τρέχον έτος η αξία τους υποχώρησε κατά 30% περίπου στο 2,89 τρισ. δολάρια- στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005.

Στις ΗΠΑ είχαμε πτώση 38%, στην Ευρώπη 29% και στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού 12%. Φωτεινή εξαίρεση αποτελούν η Κίνα και η Βραζιλία με αύξηση της αξίας των συμφωνιών κατά 25% και 93% αντιστοίχως.

Το διάστημα Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου ήταν σε παγκόσμιο επίπεδο το χειρότερο τρίμηνο από τα μέσα του 2004, καθώς η αξία των deals έκανε «βουτιά» 44%. Η εικόνα όμως θα είναι ακόμη χειρότερη το πρώτο εξάμηνο του 2009, καθώς θα αναμένεται πτώση 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Ένα ακόμη στοιχείο, που αποκαλύπτει το μέγεθος των επιπτώσεων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι ο αριθμός των συμφωνιών, που ναυάγησαν φέτος. Περισσότερες από 1.100 εξαγορές και συγχωνεύσεις, που είχαν συμφωνηθεί, δεν ολοκληρώθηκαν τελικά εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών στην αγορά.

Το τελευταίο τρίμηνο είχαμε ένα από τα μεγαλύτερα «ναυάγια» της χρονιάς- την εξαγορά του BCE από ομάδα ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (private equity) έναντι 28,3 δισ. δολαρίων. Ο καναδικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος δεν πέρασε το τεστ οικονομικής φερεγγυότητας και επομένως δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει η συμφωνία.

Το Νοέμβριο η BHP Billiton απέσυρε την προσφορά της ύψους 66 δισ. δολαρίων για τη Rio Tinto, ενώ δόθηκε τέλος στις συνομιλίες για την εξαγορά της Huntsman από την Hexion Specialty Chemicals έναντι 6,5 δισ. δολαρίων.

Η χρονιά, η οποία στιγματίστηκε από την κατάρρευση δύο αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών και την μετατροπή άλλων δύο σε παραδοσιακές τράπεζες, είχε επίσης ανακατατάξεις στη λίστα με τους συμβούλους συμφωνιών.

Η Goldman Sachs διατήρησε μεν την πρώτη θέση παγκοσμίως, ωστόσο συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι στην Ευρώπη την πρωτιά κατέλαβε JP Morgan χάρη στη συμμετοχή της σε μεγάλα deals, όπως είναι η εξαγορά της Anheuser Busch από την InBev. Η Μorgan Stanley διολίσθησε στην πέμπτη από τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |