Tuesday, December 23, 2008

Πήραν φωτιά οι πιστωτικές

Πήραν φωτιά οι πιστωτικές


Από τους πιο τυπικούς χρήστες πιστωτικών καρτών στον κόσμο οι Κύπριοι. Για το λόγο αυτό οι χρεώσεις των τραπεζών είναι από τις χαμηλότερες

Κάθε άλλο παρά περίοδο κρίσης φαίνεται να διανύει το λιανικό εμπόριο στην Κύπρο. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που συνέλεξε ο "Π" και αφορούν τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες κατά το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, παρουσιάζεται μια αύξηση στις συναλλαγές (σε αξία) κοντά στο 10%. Αυτός ο ρυθμός αύξησης είναι μεν χαμηλότερος από τον αντίστοιχο περσινό (που ήταν υπερδιπλάσιος), αλλά δεν παύει να αποτελεί βελτίωση σε σχέση με πέρσι. "Έχουμε έναν εισαγόμενο πανικό", εξήγησε στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που εποπτεύει τμήμα πιστωτικών καρτών. "Ο πανικός αυτός δεν φαίνεται να επηρέασε, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο, τις καταναλωτικές συνήθειες των πελατών μας", ανέφερε.
Ο "Π" συνέλεξε στοιχεία από αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία μεταξύ τους καλύπτουν λίγο κάτω από το 45% του συνολικού όγκου συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες. Εκτιμάται ότι ανάλογες τάσεις έχουν καταγραφεί και στις συναλλαγές με κάρτες στους υπόλοιπους οργανισμούς.

Πάνω 8 στους 10
Σε 8 από τους 10 πιο σημαντικούς τύπους συναλλαγών καταγράφηκε σημαντική αύξηση. Στις υπεραγορές, που καλύπτουν πάνω από το 10% των συνολικών συναλλαγών, η αύξηση είναι διψήφια (άνω του 12%), όπως και διψήφια ήταν η αύξηση στα καταστήματα προμηθειών σπιτιού τύπου αποθήκης. Στα πολυκαταστήματα η αύξηση ανήλθε κοντά στο 6-7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπό έρευνα περίοδο συμπεριλαμβάνεται και το τριήμερο των εκπτώσεων που εξήγγειλαν αρκετά πολυκαταστήματα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των μικρών καταστηματαρχών όσον αφορά τη νομιμότητά τους. Από την άλλη, όμως, φαίνεται ότι η πρακτική των ξεπουλημάτων πράγματι έφερε αποτέλεσμα και υπερκάλυψε το οποιοδήποτε έλλειμμα πωλήσεων είχε δημιουργηθεί λόγω της κακής ψυχολογίας.


Οριακά αυξημένες ήταν οι συναλλαγές πιστωτικών καρτών στα καταστήματα παπουτσιών και παιγνιδιών.
Ο μόνος τομέας που φαίνεται να έχει επηρεαστεί αρνητικά, αλλά σε ασήμαντο βαθμό, είναι αυτός των οικιακών - ηλεκτρονικών συσκευών. Η πτώση στις συναλλαγές φαίνεται να είναι κοντά στο 2-3%, το οποίο μπορεί να αποτελεί και απλά ένα στατιστικό λάθος.


Μείωση -αλλά καλοδεχούμενη- καταγράφηκε και στις συναλλαγές στους σταθμούς βενζίνης. Καλοδεχούμενη, γιατί η μείωση φαίνεται να αποδίδεται σε δύο λόγους, που δεν αφορούν την ανάγκη για κατανάλωση και δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των καταναλωτών. Ο πρώτος, είναι η μειωμένη τιμή των καυσίμων και ο δεύτερος, γιατί καθυστέρησε ο χειμώνας και αρκετά σπίτια δεν έχουν γεμίσει ακόμη τα ντεπόζιτα πετρελαίου θέρμανσής τους. Κοινή διαπίστωση όλων των ερωτηθέντων είναι η μεγάλη μείωση που καταγράφεται στις συναλλαγές Κυπρίων στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθηνά. Οι διαδηλώσεις, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα έντονες και βίαιες στο κέντρο της πρωτεύουσας, που αποτελεί τον κύριο πόλο έλξης Κυπρίων, έχει μειώσει τόσο τον αριθμό επισκεπτών όσο και τις δαπάνες αυτών που τελικά επισκέφθηκαν την Ελλάδα.





--------------------------------------------------------------------------------


Κύπριοι, καλοί νοικοκύρηδες
Ο φόβος για μια -πιθανή- επερχόμενη οικονομική κρίση, όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τις καταναλωτικές συνήθειες, αλλά επιπρόσθετα έχει κάνει ακόμη πιο συνεπείς τους Κύπριους στις υποχρεώσεις τους.
Όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με τα οποία επικοινώνησε ο "Π", επιβεβαίωσαν μείωση στις καθυστερημένες δόσεις - εξοφλήσεις πιστωτικών καρτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λογαριασμοί καθυστερημένων δόσεων στην Κύπρο βρίσκονται κάτω από το 8%. Στην υπόλοιποι Ευρώπη το ποσοστό ξεπερνά το 10% και σε κάποιες χώρες φτάνει το 20%. Επιπρόσθετα, ένας στους τρεις Κύπριους κατόχους πιστωτικών κάρτών εξοφλεί το 100% του υπολοίπου του μέσα στην προθεσμία - συνήθως των 20 ημερών μετά το τέλος του μήνα για το οποίο αποστέλλεται η κατάσταση του λογαριασμού. Και πάλι αυτό είναι το ψηλότερο με διαφορά ποσοστό στην Ευρώπη.


Μοιράζουν το όφελος
Καλύτεροι και πιο συνεπείς πελάτες σημαίνει ταυτόχρονα και λιγότερες επισφάλειες - έξοδα για τις τράπεζες. Όπως εξηγήθηκε στον "Π", αυτό το επιπρόσθετο (συγκριτικά με την Ευρώπη) κέρδος που έχουν οι κυπριακές τράπεζες δεν μένει όλο στα ταμεία τους. Μέρος του καταλήγει και ανταμείβει τον ίδιο τον πελάτη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι κυπριακές τράπεζες είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ευρώπη. Το μέγιστο βασικό επιτόκιο που επιβάλλεται στα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών από κυπριακή τράπεζα ανέρχεται στο 13%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεκινά από το 14% και φτάνει μέχρι και το 25%.


Τα επιτόκια αυτά μπορεί να ακούγονται ψηλά, αλλά, όπως εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος, "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε ουσιαστικά για ένα δάνειο χωρίς τις εξασφαλίσεις που συνοδεύουν άλλα δάνεια ή ακόμη και υπόλοιπα παρατραβήγματος". Επιπρόσθετα, ανέφερε, "η τράπεζα οφείλει να προγραμματίζεται ώστε να μπορεί να καλύψει τα οποιαδήποτε υπόλοιπα των καρτών, ανεξάρτητα από το αν αυτά χρησιμοποιηθούν ή όχι από τους πελάτες".

POLITIS.COM.CY

No comments:

Share |