Tuesday, December 23, 2008

Fitch: Επιβεβαιώνει ratings ΗΒ

Fitch: Επιβεβαιώνει ratings ΗΒ


Σταθερές παραμένουν οι διαβαθμίσεις της Ελληνικής Τράπεζας από τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, παρά την οικονομική κρίση και την έντονη αβεβαιότητα που υπάρχει για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Σε προχθεσινή αξιολόγηση του, η οποία και έλαβε υπόψη τα εννιαμηνιαία αποτελέσματα της Τράπεζας, ο οίκος διατηρεί τη βαθμολογία ΒΒΒ για το δείκτη οικονομικής ευρωστίας της Τράπεζας και τις υπόλοιπες διαβαθμίσεις για βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο δανεισμό. Ο ορίζοντας των διαβαθμίσεων παραμένει σταθερός.

Οι Fitch εκτιμούν ότι λόγω της σημασίας της για την εγχώρια αγορά, η Ελληνική θα τύχει στήριξης από τις Αρχές σε περίπτωση ανάγκης, αν ποτέ χρειαζόταν. Η συντήρηση της διαβάθμισης αντανακλά επίσης την μέτρια ποιότητα του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, την ικανοποιητική της κεφαλαιακή επάρκεια και την καλή κερδοφορία της, που έχει δεχθεί μεγαλύτερη πίεση λόγω της διεθνούς κρίσης.

Σημειώνουν ωστόσο ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας παραμένει λιγότερο δυνατό από αυτό των ανταγωνιστών της και πως θα πιεστεί το 2009, λόγω της επιβράδυνσης. Αναμένουν επίσης «μικρή μείωση» στην κερδοφορία της τράπεζας τον επόμενο χρόνο.

Οι Fitch θεωρούν την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου ικανοποιητική λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο έκθεσης σε κινδύνους και της προγραμματισμένης επέκτασης σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Ρωσίας.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ρευστότητα της Ελληνικής Τράπεζας στηρίζεται στις καταθέσεις των πελατών της.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η αποδοτικότητα της Ελληνικής Τράπεζας έχει επηρεαστεί αρνητικά από τη μείωση των περιθωρίων επιτοκίων στις χορηγήσεις τους.

Οι Fitch αναμένουν ότι η αποδοτικότητα της Τράπεζας θα είναι ελαφρά μειωμένη τον επόμενο χρόνο λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και που αναμένεται να έχει χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |