Tuesday, December 23, 2008

Πώλησαν 30 εκ. BOCY τα ξένα funds

Πώλησαν 30 εκ. BOCY τα ξένα funds


Σε καθαρές πωλήσεις πέραν των τριάντα εκατομμυρίων μετοχών της Τρ. Κύπρου προέβηκαν τους τελευταίους μήνες ξένοι θεσμικοί επενδυτές περιορίζοντας το ποσοστό τους στην κυπριακή τράπεζα από το 35,5% στο 30,2%. Στοιχεία που φέρει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η StockWatch, φωτογραφίζουν τις μεγάλες ανακατατάξεις που έφερε η διεθνής οικονομική κρίση στο μετοχολόγιο της μεγάλης κυπριακής τράπεζας. Η οικονομική πίεση που άσκησε η κρίση σε πολλά από τα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια που ήταν τοποθετημένα στη BOCY τα ανάγκασε να εκποιήσουν σημαντικό μέρος της συμμετοχής τους. Παράλληλα, όμως, η μεγάλη υποχώρηση της μετοχής της Τράπεζας, που από την αρχή του έτους χάνει πέραν του 80% της αξίας της, ενεθάρρυνε αρκετά ταμεία να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους, προσδοκώντας κέρδη από πιθανό rebound το 2009.


Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η StockWatch από την ίδια την Τράπεζα, οι ξένοι θεσμικοί κατείχαν 204 εκ. μετοχές της BOCY στο τέλος Ιουλίου, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για την τράπεζα. Ενώ τον Ιανουάριο του 2006, η συμμετοχή των ξένων βρισκόταν στο 13,6%, το 2008 σταθεροποιήθηκε στο ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Η νέα φάση της χρηματοοικονομικής κρίσης, όμως, που ξεκίνησε με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers δεν άφησε ανεπηρέαστο το μετοχολόγιο της Τρ. Κύπρου, που είδε το μερίδιο των ξένων θεσμικών να συρρικνώνεται για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2007 στο 30,2%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί με 173 εκ. μετοχές.

Μεγάλο μέρος της μείωσης στη συμμετοχή των ξένων θεσμικών ταμείων οφείλεται στη Morgan Stanley. Τα ταμεία της μείωσαν το ποσοστό τους από 5,02% που ήταν στο τέλος Αυγούστου 2008 σε 2,40% στο τέλος Νοεμβρίου.

Επίσης, η Julius Baer, που είναι από τους παλαιότερους θεσμικούς επενδυτές στην Τρ. Κύπρου, μείωσε σημαντικά το ποσοστό της από 1,13% σε επίπεδα κάτω του 0,5%.

Τα MFS-managed funds μείωσαν το ποσοστό τους στην Τρ. Κύπρου κατά 0,41% και η Blackrock Group κατά 0,6% περίπου.

Από τη λίστα των δέκα μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών της Τρ. Κύπρου στο τέλος Αυγούστου, μόνο ένας αύξησε το ποσοστό του. Τα Lone Managed Funds, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Τράπεζας, αύξησαν το ποσοστό τους κατά 0,31%.

Σε αύξηση της συμμετοχής τους προέβηκαν επίσης η Artio Group και η OZ Master Fund.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |