Tuesday, December 23, 2008

Ποιοι CEO's κατάφεραν να κερδίσουν στην κορύφωση της χειρότερης κρίσης

Ποιοι CEO's κατάφεραν να κερδίσουν στην κορύφωση της χειρότερης κρίσης



Αξιος συγχαρητηρίων θεωρείται όποιος διευθύνων σύμβουλος κατάφερε σ' αυτή τη δύσκολη χρονιά να συγκρατήσει τα κέρδη της εταιρείας του.

Η φετινή χρονιά θα χαρακτηρισθεί από την κορύφωση της χειρότερης κρίσης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Και πολλοί ήταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι που απέτυχαν φέτος. Ποιοι όμως τα πήγαν καλά; Οι συντάκτες της «Wall Street Journal» ζήτησαν από τέσσερις καθηγητές management να κατονομάσουν υποψηφίους.

Οι επιλογές τους, συμπεριλαμβανομένου του Τζέιμς Ντίμον της J.P. Morgan Chase & Co. και της Αν Μαλκάχι της Xerox αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ταυτοχρόνως την πιστωτική κρίση, την οικονομική ύφεση και την «κατάρρευση» των μετοχικών αξιών.

«Ήταν πράγματι μια πολύ δύσκολη χρονιά και ο οποιοσδήποτε που κατάφερε να συγκρατήσει την εταιρεία του ώστε να μην υποχωρήσουν δραματικά τα κέρδη είναι άξιος συγχαρητηρίων», τονίζει ο Μάικλ Άσιμ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Σε μια τόσο δύσκολη χρονιά, οι καθηγητές επέλεξαν τους καλύτερους διευθύνοντες συμβούλους με συγκριτικά κριτήρια. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Τοyota Motor, Κατσουάκι Γουατανάμπε, ήταν μεταξύ των επιλογών, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε «λογικά» οικονομικά αποτελέσματα σε μια εποχή που οι ανταγωνίστριες εταιρείες πάλευαν για επιβίωση.

Οι δύο άλλες επιλογές -ο Τζον Τέιν της Merrill Lynch και ο Ρατζ Γκούπτα της Rohm & Haas- εξασφάλισαν εύσημα, λόγω της συναίνεσής τους για εξαγορά των εταιρειών.

Ο κ. Ντίμον και ο επικεφαλής της Bank of America Κένεθ Λιούις, είχαν κερδοφορία και τιμή μετοχής των εταιρειών τους να «βουλιάζουν», αλλά διατήρησαν μια σχετική ισχύ, ώστε να είναι σε θέση να εξαγοράσουν άλλες τράπεζες.

Την ώρα που η Bear Stearns βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η JP Morgan συμφώνησε στην εξαγορά της. Λίγους μήνες αργότερα, ο κ. Ντίμον αγόρασε τα τραπεζικά στοιχεία ενεργητικού της Washington Mutual.

Ο Στίβεν Κάπλαν της Σχολής Επιχειρηματικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ανέφερε κάπως «παράδοξη» επιλογή: τον Μάικλ Πίρσον της φαρμακευτικής Valeant Pharmaceuticals International. Ο Τζέφρι Πφέφερ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, επέλεξε τον Κένεθ Λιούις της Bank of America, τον Γκάρι Κέλι της Southwest Airlines και τον Κατσουάκι Γουατανάμπε της Toyota

Ο Μάικλ Άσιμ του Παν/μίου της Πενσιλβάνια επέλεξε τον Στιβ Τζομπς της Apple, τον Τζέφ Μπέζος της Amazon και την Ίντρα Νούγι της PepsiCo Τέλος, ο Ρόμπερτ Μπρούνερ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια επέλεξε τον Τζέιμς Ντίμον της JP Morgan Chase, την Αν Μαλκάχι της Xerox και τον Τζον Τέιν της Merrill Lynch.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |