Tuesday, December 23, 2008

Πτώση 2,3% για το αργό- Στα 39 δολάρια

Πτώση 2,3% για το αργό- Στα 39 δολάρια

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το αργό πραγματοποίησε «βουτιά» διευρύνοντας τις χθεσινές απώλειές του, καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες ότι η παγκόσμιας οικονομική ύφεση μειώνει τη ζήτηση πετρελαίου και επισκιάζει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να δοθεί ώθηση στις τιμές κόβοντας την παραγωγή. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου κατέγραψε απώλειες 2,3% στα 38,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ βρέθηκε στα 40,90 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 1,3%.

Οι εισαγωγές αργού στην Ιαπωνία και η ζήτηση για καύσιμα στη Νότια Κορέα ήταν αισθητά χαμηλότερες το Νοέμβριο. Να σημειωθεί ακόμη ότι τα αμερικανικά αποθέματα κατέγραψαν άνοδο στις 11 από τις 12 τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας.

Σημαντικές πιέσεις δέχεται το αργό από την συνεχόμενη πτώση στις πωλήσεις νέων και υφιστάμενων κατοικιών, γεγονός που προκαλεί νέες ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας. Συρρίκνωση 0,5%, εμφάνισε και το αμερικανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. H συρρίκνωση αυτή είναι η μεγαλύτερη από το 2001 και οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών, η οποία και ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, στο τέταρτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6%!

Σημειώνεται ότι αύριο ανακοινώνονται τα αποθέματα του αργού της προηγούμενης εβδομάδας, τα οποία αναμένονται αυξημένα κατά 500.000 βαρέλια.

REPORTER.GR

No comments:

Share |