Tuesday, September 22, 2009

UBS: Εμείς παραμένουμε bullish!

Μπορεί για το βραχυπρόθεσμο διάστημα η ευρωπαϊκή αγορά να φαίνεται πως αγγίζει πλέον υπεραγορασμένα επίπεδα, όμως η οικονομία είναι βέβαιο πως βελτιώνεται, η εταιρική κερδοφορία επίσης, τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά και οι αποτιμήσεις των μετοχών - κι όμως - δεν είναι καθόλου μα καθόλου ακριβές, όπως υποστηρίζει ο στρατηγικός αναλυτής της ευρωπαϊκής αγοράς της UBS, κ. Nick Nelson. Οπως σημειώνει, μπορεί σε κάποια assets αυτή την στιγμή να έχει δημιουργηθεί μία φούσκα όμως, αυτό το φαινόμενο αφορά τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών. Επιπλέον, ίσως υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη φούσκσ στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας. Ομως, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι ακόμη ελκυστικές.

Σύμφωνα με τον κ. Nelson, διεθνώς, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, αναμένεται να δούμε διάφορες φούσκες να δημιουργούνται, όμως όχι στις ευρωπαϊκές μετοχές. Με αποτιμήσεις (p/e) που διαμορφώνονται στο επίπεδο των 13 φορών τα κέρδη του 2010, η αγορά της Γηραιάς Ηπείρου δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί από κανέναν ως φούσκα!

Ετσι, ο διεθνής οίκος δηλώνει πως «εμέις παραμένουμε bullish στις ευρωπαϊκές μετοχές».

Την αισοδοξία της UBS φαίνεται πως μοιράζονται και άλλοι αναλυτές όπως για παράδειγμα ο κ. Michael Sheldon διευθυντής στρατηγικής μετοχών της RDM Financial, ο οποίοςτονίζει πως σε βραχυπρόθεσμη βάση, η αγορά μπορεί να οδηγηθεί σε ένα «pause», όμως ο γενικότερος τόνος που δίνεται από την αγορά και την οικονομία σημερα, είναι άκρως θετικός.

Πάντως, όπως σημειώνει και ο κ. Oliver Russ, fund manager στην Argonaut Asset Management, είναι γεγονός πως η αγορά έχει πάει «πολύ μακριά πολύ γρήγορα» και οι οπισθοχωρήσεις είναι φυσικά αναμενόμενες. Η δύναμη της αγοράς όμως, όπως τονίζει, κρίνεται στις άσχημες χρηματιστηριακές μέρες. Εάν οι οπισθοχωρήσεις είναι μικρές και επιφανειακές, τότε αυτό είναι το απόλυτο σημάδι μίας πάρα πολύ ισχυρής αγοράς ...

reporter.gr

No comments:

Share |