Tuesday, September 22, 2009

Στα 71,5 δολάρια το αργό- Ανοδος 2,6%

Στα 71,5 δολάρια το αργό- Ανοδος 2,6%

Με σημαντική ανοδο έκλεισε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ανακάμπτοντας από την πτωτική πορεία της προηγούμενης συνεδρίασης, ωθούμενο από την αποδυνάμωση του δολαρίου και το κλίμα αισιοδοξίας για μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου. Συγκεκριμένα, το αργό για τα συμβόλαια Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 2,6%, διαμορφωμένο στα 71,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου brent ενισχύθηκε κατά 2,6% στα 70,48 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι σήμερα ήταν η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης του συμβολαίου του Οκτωβρίου, ενώ τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, ενισχύθηκαν κατά 2,7% δολάρια, διαμορφωμένο στα 71,79 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτικά, ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί 0,8% έναντι των ανταγωνιστικών του νομισμάτων, φτάνοντας σε νέο χαμηλό έναντι του ευρώ, και διαμορφώνεται στις 76,147 μονάδες. Η αποδυνάμωση του δολαρίου ενισχύει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων.

Τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών του αργού αντανακλούν περισσότερο την προοπτική των αποθεμάτων την επόμενη πενταετία, δήλωσε ο CEO της Total, Christophe de Margerie, και λιγότερο τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων. Εάν υπήρχε, πρόσθεσε ο CEO, αντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης στην ενεργειακή αγορά, τότε το αργό θα κυμαινόταν κάτω από τα 60 δολάρια. Το γεγονός ότι η αγορά λειτουργεί σαν να είναι πέντε χρόνια μπροστά, οι τιμές καθορίζονται με βάσει τη φημολογία. Το αργό έχει ενισχυθεί κατά 60% από την αρχή του έτους, στηριζόμενο στις εκτιμήσεις ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2008 η τιμή του αργού υποχώρησε κατά 70%, λόγω της συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

ΟChristophe de Margerie ανέφερε ότι τα αποθέματα μέχρι το 2014 θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία, επισημαίνοντας ότι αν θέλουμε να αποφύγουμε νέα έκρηξη των τιμών του αργού θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε νέες πηγές πετρελαίου. Σημειώνεται εδώ ότι τα συμβόλαια του αργού το 2015 διαπραγματεύονται κοντά στα 85 δολάρια.

reporter.gr

No comments:

Share |